Newsflash
OPINII

Medicina primară stomatologică

Medicina primară stomatologică

Stomatologia nu este considerată medicină primară, iar medicina primară nu include stomatologia. Aceasta este situaţia în prezent.

cmsr

Dar nu a fost întotdeauna așa, iar o analiză obiectivă a acestei dileme oferă date care pun în lumină locul cuvenit Stomatologiei în contextul medical general.

Patologia stomatologică este una complexă și trebuie remarcat că afectarea populaţiei este generală. Practic, toată populaţia are nevoie de servicii de medicină dentară. Este o situaţie similară cu aceea a medicinei primare. Această nevoie generală de îngrijiri medicale este ilustrată de dimensiunea asistenţei medicale alocate stomatologiei.

În România, la un număr total de aproximativ 65.000 de medici, există peste 20.000 de medici stomatologi. În totalul medicilor sunt incluși atât medicii de familie, cât și medicii de diferite specialităţi medicale și chirurgicale. Medicii de familie sunt numeric un pic peste jumătatea numărului de medici stomatologi.

     În ceea ce privește numărul unităţilor furnizoare de servicii medicale, respectiv de cabinete medicale, erau raportate în 2019 de Institutul Naţional de Statistică 11.000 de cabinete pentru medicina familiei și 12.000 de cabinete medicale de specialitate. Cabinetele dentare erau la momentul respectiv în număr de peste 15.000. Oferta de servicii medicale menţionată nu este supradimensionată. Ea asigură un minimum de servicii medicale necesare populaţiei, care sunt acordate prin sistemul public de asigurări sociale de sănătate sau prin plată directă a consumatorilor de servicii medicale.

Un lucru deja bine cunoscut de toată lumea este locul codaș și rușinos al României în ceea ce privește indicatorii de sănătate orală. Între patologia orală și multe dintre celelalte boli ale organismului există corelaţii directe. Populaţia are foarte mare nevoie de îngrijiri medicale de stomatologie, precum și de programe de prevenţie privind patologia orală. În patologia stomatologică și în TB suntem în topul indicatorilor de morbiditate.

Odată cu implementarea sistemului actual de asigurări sociale de sănătate au fost introduse pentru medicii stomatologi liste de pacienţi, asemenea medicilor de familie. Iniţiativa a căzut foarte repede. Medicina dentară a fost trecută în rândul specialităţilor medicale cu servicii acordate în cabinete ambulatorii. Și-a păstrat de atunci un loc aparte, în sensul că medicina dentară este capitol distinct în contractarea serviciilor medicale.

      Ceea ce s-a agravat progresiv în toţi acești ani este starea de sănătate orală a pacienţilor. Restrângerea continuă a ofertei de servicii de medicină dentară prin sistemul public de asistenţă socială de sănătate a condus la actuala stare de lucruri.

Rolul contractului-cadru

      Suntem într-un moment în care se discută contractul-cadru pentru serviciile medicale acordate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ani de-a rândul, prevederile legislative de reglementare a contractului-cadru nu au permis discuţii constructive asupra acestui act normativ. Erau posibile consultări formale desfășurate de regulă după ce regulile jocului erau deja stabilite. Acum trebuie regândit modul de reglementare a asistenţei medicale în stomatologie și trebuie luată în discuţie alternativa implementării unui sistem de servicii stomatologice plătite per capita pentru liste de pacienţi și prin puncte valorice ale serviciilor raportate. Aceasta este modalitatea corectă și echitabilă care trebuie oferită populaţiei asigurate și plătitoare de taxe consistente, pentru niște îngrijiri medicale la care de prea multe ori accesul este îngrădit. Trebuie ca numărul de medici stomatologi care pot oferi servicii compensate să fie considerabil mai mare, și nu încorsetat prin cutume și limitări de buget stabilite fără nicio notă de fundamentare.

     Această temă, a modului de reglementare a serviciilor de medicină dentară prin contractul-cadru, este o preocupare veche și permanentă a medicilor stomatologi din România. Un număr important de Colegii teritoriale și de medici stomatologi optează pentru trecerea stomatologiei în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate la o formulă apropiată de medicina primară. Aceasta poate implica liste de pacienţi la medici, dar această alternativă este una perimată și care aduce constrângeri și birocraţie privind accesul pacienţilor la medicul dorit.

Posibilitatea cetăţeanului de a alege un medic din piaţa de servicii medicale este un concept promovat și susţinut cu fermitate de Consiliul Concurenţei. Se poate lăsa pacientului libertatea de a alege un medic stomatolog, iar cantitatea de servicii medicale primite de fiecare asigurat, respectiv valoarea acestora, pot fi limitate în mod rezonabil. Practic, în acest mod, asigurarea de sănătate este asociată nemijlocit și obiectiv pacientului. Oricum, fiecare pacient are deja un status stomatologic în baza de date a sistemului de asigurări de sănătate. O limitare a servici­ilor medicale compensate acordate se practică și în prezent în diferite sectoare de servicii medicale.

     Sunt momente și oportunităţi care trebuie valorificate. O regândire a cadrului legislativ de reglementare a serviciilor medicale acordate în sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să se întâmple efectiv și trebuie ca stomatologia să fie abordată corect, transparent și echitabil, în beneficiul tuturor părţilor implicate.

Citește și alte articole scrise de prof. dr. Radu Septimiu Câmpian

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe