Newsflash
OPINII

Eticheta de „nevaccinat”

de Dr. Gabriel DIACONU - iul. 23 2021
Eticheta de „nevaccinat”

Despre cel de-al patrulea val de COVID-19 se spune că va fi „valul nevaccinaţilor”. E o mișcare de comunicare în pas, la braţ, un fel de internaţională a plasării de mesaj.

vaccine-6109522_1920

Valoarea de adevăr a expresiei e justă. Dar implicaţiile sunt adânci, unele ecouri – tulburătoare. Când am împărţit lumea în două? Și ce calitate o fi aceea de „nevaccinat”?

        Fără doar și poate că propagarea unei epidemii se petrece în populaţii susceptibile. Mai mult, e neîndoielnic că povara bolii apasă mai mult pe aceia vulnerabili. Drept urmare, definiţia unui val, a noului val, a următorului val de COVID-19 ar trebui să păstreze candoare faţă de acest aspect, și numai acest aspect.

        Câţi dintre ei vor trece Rubiconul vaccinal? Și cât de repede? Emit o speculaţie că destul de mulţi dintre ei, care încă văd problema imunizării raţional. Mai mult, emit o speculaţie că, totuși, proporţional, mai puţini dintre aceștia o vor face pe măsură ce vor fi etichetaţi, radicalizaţi, îndepărtaţi prin slogan de grija medicală, traduși din indivizi în simple date.

        Cred că această strategie de comunicare e periculoasă. Cred că învrăjbește mai mult decât să unească. Și cred că, în cele din urmă, legitimează în mod fals o populaţie vulnerabilă ca fiind omogenă, când de fapt e foarte pestriţă. Ce înseamnă eticheta de „nevaccinat”? Înseamnă în primul rând cei ne­eligibili pentru vaccin. Că sunt prea mici de vârstă, că au acele afecţiuni care contraindică actul vaccinal. Că sunt marginalizaţi sau că trăiesc în zone mai greu accesibile medical. Nevaccinat înseamnă și persoana a cărei educaţie e precară, și aici România are prea mulţi. Cei cu standardele social și economic scăzute. Finalmente, nevaccinat înseamnă și aceia ostili vaccinării din motive personale, culturale sau religioase.

        Cum să le spui lor că valul le va aparţine lor, tuturor de-a valma? Când o bună comunicare publică ar trebui să impună nuanţe, încât să-i putem ocroti pe cei mai mulţi dintre cei mai mulţi? Oamenii nu sunt oi să-i mâni către saivan cu bâte și cu lătratul câinilor. Dacă-i împingi pe toţi într-o găleată, s-ar putea să obţii contrariul a ceea ce-ai sperat.

               Formularea actuală vădește doar graba autorităţilor de-a închide, din fașă, un capitol de dezbatere fundamental sănătăţii: dacă va fi inclusivistă sau dacă ajunge exclusivistă. Dacă va fi socială sau dacă va fi centrată strict pe cerere și ofertă. Or, în pandemie, absolut toţi cetăţenii merită grijă egală din partea statului, și vaccinaţi, și nevaccinaţi, și obedienţi, și dezobedienţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe