Newsflash
Internaționale

Gazul ilariant, pericol pentru tineri

de Dr. Mariana MINEA - mar. 3 2023
Gazul ilariant, pericol pentru tineri

Medicii britanici de la Royal London Hospital au elaborat un ghid pentru clinicieni pentru diagnosticarea și tratarea leziunilor provocate de inhalarea protoxidului de azot (N2O, gaz ilariant).

gaz(1)

Ei se confruntă săptămânal cu astfel de cazuri și au emis recomandările pentru a suplini lipsa unor ghiduri aprobate în această patologie. Gazul ilariant este al doilea cel mai folosit drog recreaţional printre tinerii din Marea Britanie.

Inhalarea excesivă de protoxid de azot afectează metabolismul vitaminei B12, putând provoca leziuni nervoase, inclusiv o degenerare subacută a cordului. Tinerii se prezintă la medic cu dificultăţi ale mersului sau cu parestezii la nivelul extremităţilor. Unii prezintă probleme de micţiune sau de tranzit digestiv ori chiar incontinenţă. Medicii sunt surprinși de gravitatea acestor probleme și le asociază cu inhalarea unor cantităţi mari de gaz, din containere mari, echivalentul a 60 sau 70 de tuburi mici. Tinerii care au inhalat gaz ilariant și prezintă astfel de simptome trebuie să ceară ajutor medical imediat. Corectarea deficitului de vitamina B12 pe cale injectabilă poate preveni instalarea unor leziuni permanente la nivelul nervilor.

Inhalarea protoxidului de azot poate afecta funcţionarea creierului și a organismului, iar în cantităţi excesive poate cauza pierderea conștienţei ori sufocare. Folosirea pe termen lung a unor cantităţi mari poate induce leziuni nervoase. Inhalarea direct din container pune pericole suplimentare, gazul aflându-se la temperaturi foarte mici și la presiuni mari, ce pot cauza rănirea gâtului și a plămânilor, bradicardie sau, din nou, sufocare.

În ianuarie, Regatul Ţărilor de Jos a devenit prima ţară care a interzis prin lege folosirea protoxidului de azot. Gazul poate fi folosit în continuare ca anestezic, precum și în industria alimentară (pentru a prepara frișca).

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-64718233

https://pn.bmj.com/content/early/2023/02/03/pn-2022-003631

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe