Newsflash
OPINII

Cheltuieli pentru sănătate sau investiții pentru viață?

de Biroul executiv CMMB - sept. 4 2020
Cheltuieli pentru sănătate sau investiții pentru viață?

Vedem, zilnic, repetată cu obstinaţie formula „teste pentru depistarea COVID/ aparate PCR pentru COVID”. La fel de falsă ca aceea a cheltuielilor pentru sănătate, care apare de fiecare dată când se propune sau discută bugetul.

        Perspectiva este una greșită. De ce să ne raportăm la aceste alocări bugetare doar ca la unele cheltuieli indispensabile? În realitate sunt investiţii cu efecte pozitive atât pentru stat, cât și pentru privat (angajaţii sunt mai productivi, se reduc concediile medicale, pensiile de boală etc.). Publicul ar trebui să știe că aparatura de diagnostic care folosește reacţia de polimerizare în lanţ nu este doar o cheltuială pentru COVID-19, ci o investiţie importantă în sistemul naţional de sănătate.

        Să spunem că, în anul trecut, unele spitale au decis să investească în diagnosticul prin Real Time PCR. Nimeni nu se gândea, atunci, că va urma una dintre cele mai mari crize de sănătate publică din istoria modernă, că România va căuta cu disperare „teste pentru COVID”. Astăzi, acest aparat și personalul instruit pentru folosirea sa asigură „independenţa” spitalului din punctul de vedere al testării personalului sau pacienţilor. De ce ar fi trebuit considerată investiţia în aparatură de diagnostic de înaltă performanţă ca fiind extrem de necesară?

        Reacţia de polimerizare în lanţ în timp real constă în amplificarea fragmentului de interes (ADN sau ARN) utilizând primeri specifici și sonde marcate fluorescent. Produșii de amplificare (ampliconii) sunt detectaţi în timp real, încă din fazele incipiente ale reacţiei, prin măsurarea fluorescenţei emise de componenta optică a aparatului, nemaifiind necesară o etapă ulterioară de analiză ca în cazul tehnologiei clasice.

        Această tehnologie permite folosirea geneticii moleculare în domenii în care se lucrează cu cantităţi foarte mici de ADN. Concret, specialiștii pot detecta mutaţiile care determină fibroza chistică sau problemele de statură autosomal idiopatică, sindromul Von Hippel-Lindau, dar și alte boli endocrine sau autoimune ori mutaţii ale genelor de predispoziţie la anumite tipuri de cancer (cancer de sân și ovar, cancer tiroidian, de pancreas, de colon ș.a.). Reacţia de polimerizare în lanţ permite, de asemenea, detecţia mutaţiilor genelor care dau surditate non sindromică, trombofiliile ereditare și pierderile recurente de sarcină, melanom, și a mutaţiilor care predispun la anumite tipuri de cancer. Hematologii, endocrinologii, oncologii, interniștii, chirurgii au nevoie de aceste teste pentru un diagnostic mai precis și mai rapid, care să le permită să-i ofere pacientului un tratament mai eficient și un rezultat mai bun.

        Practic, așa-numitul test COVID reprezintă doar una dintre aplicaţiile acestei tehnologii cu valoare mare în diagnosticul multor patologii, de la cancer la bolile infecto-contagioase. Infecţioniștii vor folosi aparatura Real Time PCR mult după ce COVID-19 va dispărea ca ameninţare pentru sănătatea noastră. Detectând amprenta genetică a oricăror particule virale sau bacteriene, pentru specii ce se cultivă dificil in vitro, pentru patogeni cu variabilitate antigenică mare sau pentru patogeni cu perioada mare de latenţă, aceste aparate, achiziţionate în pandemia COVID vor fi utilizate la diagnosticul rapid și precis al oricăror infecţii. Vor reduce consumul de antibiotice, zilele de spitalizare și numărul de cazuri care ajung la ATI, de exemplu, permiţând alocarea acestor resurse spre alte zone de terapie, fără a mai menţiona beneficiile pentru pacienţi. De la care ar fi trebuit să pornim, de altfel, dar pe care nimeni din administraţie nu le menţionează și nu și le asumă.

        Dacă reușim să trecem de la o gândire strict contabilă la una managerială, modernă, vom realiza că investiţiile pe care le facem azi vor păstra în sistemul sanitar mai multe resurse mâine, vor salva vieţi și vor îmbunătăţi calitatea vieţii românilor. Aparatura Real Time PCR în care s-a investit ieri pentru endocrinologie folosește azi la depistarea COVID, cea pe care o achiziţionează spitalele pentru COVID va folosi la depistarea precoce a cancerului, a unor infecţii sau a unor boli endocrine, după ce criza pandemică va trece.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe