Newsflash
OPINII

Amnistierea furtului intelectual este inacceptabilă

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - oct. 7 2022
Amnistierea furtului intelectual este inacceptabilă

Recenta propunere legislativă introdusă în dezbatere parlamentară, care prevede restituirea sumelor încasate în mod necuvenit, prin doctorate falsificate, este cât se poate de bine-venită.

Titlul acestui articol rezumă punctul de vedere al Asociaţiei Europene a Cadrelor Didactice (Association Européenne Des Enseignants) fondată la Paris în 1950 și având o poziţie privilegiată în relaţia cu Parlamentul European. Secţiunea Naţională Română a fost fondată în 1990.

plagiat

Furtul proprietăţii intelectuale sub forma plagiatului și fraudei știinţifice este absolut reprobabil. Din păcate, România ocupă o poziţie cu totul singulară ca performanţă negativă în acest cadru, ascunzând sub preș cu obstinaţie acest fenomen pe care ar trebui să-l combată cu toată fermitatea, atât pentru apărarea prestigiului cercetării știinţifice autohtone, cât și sub aspect general moral și, nu în ultimul rând, financiar.

Deoarece doctoratele falsificate aduc beneficii substanţiale autorilor, sub forma unui adaos copios la venituri (salariu, pensie), recenta propunere legislativă introdusă în dezbatere parlamentară, care prevede restituirea sumelor încasate în mod necuvenit (nerușinat), este cât se poate de bine-venită. Nu ne putem permite ca din banii noștri să fie plătiţi plagiatorii!

Fondurile recuperate ar fi folosite în scopul nobil al investiţiei în cercetare. De pildă, pentru înfiinţarea unui Institut de evaluare și recuperare a celor cu sechele post-COVID. Acesta ar interesa și implica în grad înalt cercetarea promovată de UE, pentru care au fost suplimentate fonduri la nivel unional, iar recuperarea unui contingent de forţă de muncă înalt calificată și importantă numeric ar fi benefică pentru economia ţării, ușurând și sarcina Casei de Sănătate.

Organism independent pentru depistarea plagiatului

Deoarece știinţa este principalul motor al progresului, frauda știinţifică este reprimată cu extremă duritate în întreaga lume. Este vorba de introducerea în circuitul știinţific mondial a unor așa-zise cercetări bazate pe date falsificate sau chiar inexistente.

Deoarece SUA deţin supremaţia în materie de știinţă, talonate de China, care manifestă aceeași exigenţă maximală, subliniem activitatea unui înalt for al statului american dedicat corectitudinii cercetării știinţifice: US Office of Research Integrity (ORI), care primește sesizări sau se autosesizează și întreprinde investigaţiile necesare.

Exigenţa derivă și din generozitatea cu care statul american finanţează cercetarea. Astfel, un grant pentru care s-a primit suma de 630.940 de dolari a fost identificat ca fraudulos, autorii fiind sancţionaţi cu toată duritatea, nu doar cu restituirea sumelor încasate. Investigaţiile ORI au depistat 2.016 articole publicate care conţin date falsificate sau inventate, toate acestea fiind anulate, retrase din lista citărilor; autorii lor au interdicţie de publicare, titlurile academice dobândite în urma fraudei au fost anulate ș.a.

China, a doua mare putere știinţifică, alături de Japonia și Germania, manifestă exact aceeași exigenţă, indispensabilă progresului știinţei. Uniunea Europeană, prin Comisie și Parlament, manifestă un interes crescând în această direcţie, iar ecourile vor ajunge curând și în ţara noastră. Cercetarea românească din domeniul medical este de departe cea mai erodată de frauda știinţifică.

Ascunderea (ignorarea) fraudei știinţifice este o bombă cu explozie întârziată. Comisiile specializate din cadrul Ministerului Educaţiei și Cercetării, a căror activitate este mai degrabă sublimă (cum spunea
Caragiale), refuză să deschidă spre anchetare exigentă dosarele care le-au fost înaintate. Este imperios necesară înfiinţarea unui organism de stat, independent, dedicat fraudei știinţifice și plagiatului.

Din păcate, Comisiile de Etică din universităţi și universităţile ca atare își protejează plagiatorii și mușamalizează frauda știinţifică, deoarece persoanele care ar trebui puse sub acuzare fac parte cel mai adesea chiar din conducerea instituţiilor respective. Acest blocaj care-i protejează pe plagiatori și pe falsificatori este descurajant pentru cercetătorii onești, care se văd (tocmai ei) puși în inferioritate.

În momentul de faţă, România ar trebui să facă un efort energic spre a se alinia la standardele și exigenţele cercetării știinţifice mondiale. Principala instituţie responsabilă în acest domeniu este Parlamentul României. Cu siguranţă, președintele ţării va promulga legea care conţine prevederi categorice în acest sens, inclusiv cu recuperarea sumelor necuvenite
încasate deja.

Citiți și: Viziuni pentru practica stomatologică

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe