Newsflash
OPINII

Viziuni pentru practica stomatologică

Viziuni pentru practica stomatologică

Foarte multe cabinete stomatologice au postată pe website o rubrică intitulată chiar „Viziune”. Care sunt mesajele transmise astfel?

CMSRViitorul profesional reprezintă o preocupare majoră pentru fiecare medic stomatolog. Două treimi dintre medicii stomatologi sunt pe cont propriu, iar componenta financiară este elementul principal care face ca pacientul să aibă acces la un cabinet de medicină dentară. 

Mijloacele prin care se promovează cabinetele medicale și medicii sunt relevante în ceea ce privește viziunea pe care și-o asumă fiecare dintre furnizorii de servicii medicale. Foarte multe cabinete stomatologice au postată pe website o rubrică intitulată chiar „Viziune”. Astfel de viziuni diseminate în spaţiul virtual sunt concepute în spirit antreprenorial și au ca scop publicitatea și reclama pentru cabinetul respectiv și pentru echipa de profesioniști. Care sunt mesajele transmise astfel?

În mod constant, viziunile prezentate conţin angajamente luate formal pentru următoarele componente ale actului medical: asumarea calităţii acestuia, garantarea calificării profesionale și a experienţei echipei de medici, certificarea condiţiilor de siguranţă epidemiologică oferite de furnizorul de servicii, promovarea unor tehnologii noi, inovative, promisiuni pentru furnizarea actului medical cu empatie și în condiţii maxime de confort fizic și psihic.

Transmiterea unor mesaje explicite sau implicite cu conţinut financiar, respectiv tarife avantajoase cu bonusuri și reduceri de onorarii este uzuală, dar, din nefericire, uneori se face chiar cu depășirea limitelor de acceptare de către codul deontologic profesional.

Putem distinge viziuni de tip individualist, restrânse ca sferă de aplicare, și viziuni generale, integraliste, care au ca obiectiv dezvoltarea și asigurarea premiselor pentru piaţa de servicii medicale stomatologice pe termen scurt și mediu.

Previziunile pe termen lung sunt greu de asumat, pentru că elementele de ordin financiar, social, politic și demografic nu pot fi controlate în măsură semnificativă de corpul profesional al medicilor stomatologi.

Accesibilitatea, funcţie de componenta financiară

Pentru a putea previziona în oarecare măsură viitorul, este absolut necesar să înţelegem prezentul și pe acesta să-l apreciem raportat la trecutul și evoluţia profesiei până la momentul actual.

Piaţa de servicii de medicină dentară a ajuns la stadiul actual prin dezvoltarea rapidă și semnificativă cantitativ a resursei umane din domeniu, prin progresele tehnologice inovative și cu implementarea rapidă a unor metode de tratament.

Cadrul social și demografic specific și aplicarea unor politici sanitare dedicate stomatologiei, cu o politică de suport financiar aparte în contextul sistemului de asigurări sociale de sănătate, sunt și ele determinante. Legislaţia europeană aplicabilă României ca ţară membră a Uniunii Europene a generat reacţii specifice pe piaţa muncii din serviciile
stomatologice. Consumatorii serviciilor medicale de stomatologie sunt elementul principal în această ecuaţie complexă.

Accesibilitatea pacientului la servicii de medicină dentară este esenţială. Ea este condiţionată nu doar de nevoia de îngrijire medicală specifică și de oferta de servicii medicale. Elementul principal care face ca pacientul să aibă acces la un cabinet și la serviciile de specialitate necesare este componenta financiară. În acest moment istoric, pacientul trebuie să suporte aproape în exclusivitate toate costurile pentru asistenţa medicală stomatologică. Adresabilitatea la un furnizor de servicii medicale dentare este aleatorie și de oportunitate.

Controlul și monitorizarea stării de sănătate orală a populaţiei sunt nesemnificative. În aceste condiţii, costurile pentru serviciile medicale generate de neglijarea îngrijirilor stomatologice sunt foarte mari, ele ajungând să fie comparabile cu un bugetul care ar fi necesar pentru preîntâmpinarea complicaţiilor. Toate datele din rapoarte și cercetări știinţifice publicate demonstrează acest lucru.

Trebuie regândită politica de sănătate

Populaţia are și va avea nevoie de un volum foarte mare de servicii stomatologice de calitate pentru cel puţin trei-patru decenii. Furnizorii de servicii de medicină dentară au oferta necesară și pot acoperi cererile. Pentru a asigura „conexiunea” dintre cerere și ofertă, trebuie regândită politica de sănătate aplicată în medicina dentară.

Dintre soluţiile cu potenţial favorabil trebuie promovate acelea care sunt fezabile și sunt posibil de compatibilizat cu cadrul legislativ în vigoare. Sunt lansate propuneri curajoase de genul celor care previzionează o schimbare radicală și particulară în sistemul de asigurări.

Se propune ca decontarea serviciilor medicale stomatologice să se facă la beneficiarul serviciului, respectiv acestea să se facă pentru fiecare pacient asigurat. În contextul legislativ în vigoare, serviciile medicale acordate se decontează la furnizorul de servicii.

Cadrul legislativ este diferit și astfel de abordări nu funcţionează nici în alte ţări. Astfel de propuneri nu sunt realizabile. Soluţii fezabile există și ele trebuie asumate și fundamentate temeinic, deoarece și ele sunt purtătoare de elemente noi, de ordin conceptual.

Aplicarea unei viziuni realiste pentru practica stomatologică de viitor în România este un act de mare responsabilitate și trebuie să fie asumată cu acordul și susţinerea corpului profesional.

Citiți și: Aminstierea furtului intelectual este inacceptabilă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe