Obezitatea modifică creierul fără „niciun semn de reversibilitate”, iar aceste modificări cerebrale pot dura chiar și după ce persoanele considerate obeze din punct de vedere medical pierd o cantitate semnificativă de greutate.
Potrivit unui nou studiu publicat pe 26 iunie în revista ”Nature Metabolism”, răspunsurile creierului la anumiți nutrienți sunt diminuate la persoanele cu obezitate și nu se îmbunătățesc după pierderea în greutate.
Persoanele cu obezitate au eliberat mai puțină dopamină într-o zonă a creierului importantă pentru aspectul motivațional al consumului de alimente, în comparație cu persoanele cu o greutate corporală sănătoasă, arată studiul condus de specialiștii facultății de medicină a universității Yale și citat de site-ul 360medical.ro.
„Constatările noastre sugerează că la persoanele cu obezitate apar adaptări cerebrale de lungă durată, care ar putea afecta comportamentul alimentar”, spune Mireille Serlie, cercetător principal și profesor de endocrinologie la Yale, Statele Unite, și la spitalul Amsterdam University Medical Center (UMC), care a condus studiul.
Dopamina este implicată în senzațiile de recompensă pe care le produce consumul de alimente.
„Subiecții cu obezitate au prezentat, de asemenea, o sensibilitate redusă a activității cerebrale la infuzia de nutrienți în stomac” a indicat cercetătoarea într-un comunicat.
Pentru a aborda această lipsă de cunoștințe, prof. Serlie și echipe de la ambele instituții au conceput un studiu controlat.
Studiul a constat în infuzia de nutrienți specifici direct în stomacul a 30 de participanți cu o greutate corporală sănătoasă și a 30 de persoane cu obezitate, măsurând în același timp activitatea cerebrală a acestora prin utilizarea RMN și eliberarea de dopamină cu ajutorul scanărilor SPECT.
În timp ce participanții cu o greutate corporală sănătoasă au prezentat modele specifice de activitate cerebrală și de eliberare de dopamină după infuzia de nutrienți, aceste răspunsuri au fost puternic atenuate în cazul participanților cu obezitate.
Mai mult, o pierdere de 10% din greutatea corporală (în urma unei diete de 12 săptămâni) nu a fost suficientă pentru a restabili aceste răspunsuri cerebrale la persoanele cu obezitate, sugerând că adaptările cerebrale de lungă durată apar în contextul obezității și rămân chiar și după ce se obține o pierdere în greutate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe