Newsflash
Diverse

Nutriție și sport pentru problemele de tiroidă

Nutriție și sport pentru problemele de tiroidă

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilatas cu experiență, oferă câteva recomandări de stil de viață pentru cei cu hipotiroidie sau tiroidită autoimună.

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, atrage atenția asupra simptomelor hipotiroidismului și ale tiroiditei autoimune și menționează cele mai indicate alimente în aceste afecțiuni, alături de tipurile de exerciții fizice ce se pot efectua pentru a combate kilogramele în plus.
Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de endocrinolog, este nevoie și de un regim de viață care să ajute la reducerea simptomelor neplăcute ce apar în disfuncțiile tiroidiene. 

Intrucât hipotiroidismul are adeseori o componentă autoimună, primul pas pentru a vă simți mai bine e să eliminați din alimentație ingredientele cu un caracter puternic inflamator. Aici includem alimentele cu un grad foarte ridicat de procesare alimentară - fastfood, dulciuri și snacksuri bogate în zahăr, fructoză ți grăsimi trans sau saturate, carne grasă, lactate grase (în special de vacă) și produsele cu gluten”, explicăCori Gramescu.

Este foarte important ca meniul sa fie corelat cu simptomele pe care hipotiroidismul le generează. 

Cea mai frecventă problemă care apare în caz de hipotiroidism este constipația. În acest sens, un meniu bogat în legume ți fructe este punctul de plecare în refacerea echilibrului corpului nostru. Alegeți sa consumati 800-1000 de grame de legume și fructe pe zi pentru a vă acoperi necesarul de fibre și glucide sănătoase. Legumele trebuie să fie atât crude, cât și gătite, pentru un plus de confort digestiv. Consumați cu moderație crucifere - kale, varză, conopidă, broccoli și varză de Bruxelles. Mai ales dacă aveți deficit de iod va vor afecta aceste alimente, care ar trebui consumate gătite și fără a fi mâncate zilnic.

În categoria substantelor goitrogene intră și derivatele de soia, care și ele trebuie consumate cu moderație în afecțiunile tiroidiene: tofu, tempeh, edamame. Și cartofii dulci, piersicile, samburi de pin și arahide trebuie consumate cât mai rar în afecțiunile de tiroidă, iar meiul trebuie evitat complet. si meiul trebuie evitat complet. 

O altă problemă cu care se confruntă în special femeile cu hipotiroidism se referă la creșterea în greutate. Astfel, o dietă controlată caloric, care prioritizează aportul corect de proteine și de glucide cu absorbție lentă este necesară alături de un program coerent de sport.

 Menționez antrenamentele cu greutăți pentru creșterea masei musculare (în acest fel creștem metabolismul de repaus) și antrenamentele de tip steady cardio de intensitate moderat-ridicată pentru optimizarea metabolismului glucidic și reducerea rezistenței la insulină care acompaniază de regulă îngrășarea accelerată. Necesarul caloric se calculează în funcție de activitățile fizice de peste zi (atît mers, cât și sport) și numărul de ore de sedentarism zilnic joacă un rol foarte important în creșterea metabolismului”, recomandă Cori Gramescu.

Alimente indicate în afecțiunile tiroidiene

Sursele naturale de iod generează echilibru pentru tiroidă, iar Cori Grămescu menționează algele, peștele și fructele de mare, dar și ouăle. Dacă aceste ingrediente se regăsesc constant iî alimentație, nu e nevoie de suplimente de iod, mai ales că în România se folosește sare iodată.  „Introduceți zilnic în alimentație pește de apă sărată, midii, stridii, scoici, creveți, sepie și caracatiță, dar și alge. Tonul, sardinele, ouăle, nucile de Brazilia și leguminoasele sunt sș ele alimente care nu trebuie să lipsească din meniul pentru tiroidă, fiind surse excelente de seleniu".

Zincul este un alt mineral esențial pentru buna funcționare a tiroidei, îl găsim în stridii și scoici, carne de vită și curcan sau pui crescut la sol.  În managementul afecțiunilor tiroidiene este foarte important să evităm creșterea nivelului de stres și a substanțelor excitante: cafeaua, ceaiul verde, energizantele, alcoolul trebuie consumate rar, iar suplimentele termogenice pentru slăbire sau pre-workout trebuie eliminate complet. Lactatele grase pot genera inflamație și ar trebui consumate cu moderație

Iată așadar ce putem consuma: 

Legume - ardei, roșii, dovlecei, vinete, fasole păstăi, anghinare, bame, cartofi, ceapă, ciuperci, creson, dovleac, gulie, linte, lobodă, ștevie, leuștean, pătrunjel, măcriș, morcovi, năut, păstârnac, pătrunjel, praz, ridichi, salată, sparanghel, țelină, sfeclă,  zucchini, bok choy. 

Fructe - orice fructe în afară de piersici și căpșune 

Cereale fără gluten - ammaranth, hrișcă, orez, porumb, quinoa

Proteine - pește de apă sărată, de captură, vită, vânat, carne de pasăre crescută la sol, oua ecologice , fructe de mare pescuite, ficat de vită și organe de la animale crescute la sol. 

Lactate - iaurt de capră, brânza proaspătă de capră sau oaie (3-5% grasime)

Pentru pofta de dulce alegem curmale, smochine și prune uscate la aer, fără adaos de sirop de fructoză. 

Nu uitați să prioritizați sportul, odihna și un stil de viață activ, aliniat cu ritmul circadian. Este nevoie în special de exerciții cu greutăți, pentru a stimula creșterea de masămusculară. Un program structurat în funcție de grupele de mușchi vizate este mai eficient decât antrenamente generale în circuit, în care se lucrează tot corpul în fiecare zi de antrenament. Pentru partea de antrenament cardio, recomandarea în afecțiunile de tiroidă este să se aleagă așa-numitele MISC workouts - Medium intensity steady cardio workouts, adică programe de antrenament aerobic de intensitate moderat-crescută, în regim constant de efort. Antrenamentele HIIT sau cele care ridică foarte mult pulsul (crossfit, spinning, tabata) nu sunt foarte eficiente în afecțiunile de tiroidă, pentru că ele cresc nivelul de oboseală și intensifică senzația de foame fără să aibă neapărat o componentă de dezvoltare corectă a masei musculare. O parte dintre clientele care urmează acest program și fac mișcare constant slăbesc în medie 4% din greutatea corporală pe lună și raportează creșteri semnificative ale nivelurilor de energie”, explică Cori Gramescu. 

Pentru a slăbi, persoanele diagnosticate cu hipotiroidism au nevoie de un program de management al greutății individualizat, care să evalueze corect necesarul energetic în mod individual.

Despre Cori Grămescu

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a reușit de-a lungul unei cariere de 17 de ani să ajute peste 35.000 de oameni să-și schimbe viețile, să ajungă la greutatea dorită fără epuizare și fără înfometare. 

Anul acesta a lansat prima sa carte - „Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp”. O poveste personală despre sănătate și echilibru, o carte cu recomandări și sfaturi atât din zona de sport, cât și din zona de nutriție, dar și prima carte din România cu un cerc de suport pentru toți cititorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe