Alimentația corectă și stilul de viață activ sunt ingredientele care vă pot asigura o viață lungă și cât mai sănătoasă. Iată ce puteți face pentru a vă îmbunătăți nutriția la vârsta a treia.
Consumați mâncăruri cât mai variate, din toate grupurile alimentare (legume și fructe, cereale, carne și ouă, leguminoase, lactate, uleiuri și grăsimi sănătoase, dulciuri – cât mai puține), pentru a reduce riscul de boli cronice precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip II sau bolile cardiovasculare. Alegeți alimente fără: zahăr adăugat sau cu cât mai puțin zahăr, grăsime saturată (carne roșie, mezeluri, unt, smântână, produse de patiserie) și sare.
Pentru a vă asigura un aport bun de proteine și a menține o musculatură bună, puneți în capul listei de alimente preferate peștele și lactatele, leguminoasele – soia, fasolea, năutul, lintea.
Când aveți poftă de o gustare, alegeți cu preponderență legumele și fructele.
Folosiți alimente fortificate cu vitamina B12 (cereale de mic dejun, de exemplu)
Reduceți consumul de sare. În schimb, utilizați mai multe condimente din plante.
Beți apă suficientă, pentru a avea un nivel bun de hidratare a țesuturilor și pentru o bună funcționare a sistemului digestiv (evitați constipația). Evitați băuturile dulci.
Consultați-vă cu medicul de familie sau cu specialiștii care vă tratează pentru bolile cronice dacă este cazul să folosiți suplimente și/sau alimente speciale în cazul în care alimentația normală nu acoperă necesarul dvs. de nutrienți și vitamine.
Aflați aici mai multe despre nutriția persoanelor vârstnice și a celor cu cronice, dar și cum poate fi suplimentată eficient.
Articol realizat în colaborare cu Fresenius-Kabi România.
*Adaptat după Dietary Guidelines for Americans 2020-2025
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe