Newsflash
Știri

Noi cazuri depistate în România cu noua variantă de SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - ian. 29 2021
Noi cazuri depistate în România cu noua variantă de SARS-CoV-2

Încă 10 noi cazuri de infectări cu noua variantă de Sars CoV-2 au fost identificate pe teritoriul României.

Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021. Probele au fost prelucrate în laboratorul Medlife și au fost raportate în această după amiază la INSP/CNSCBT.

În prezent, au fost raportate un număr de 18 cazuri cu noua variantă de SARS-CoV-2, anunță autoritățile.

noi cazuri infectari varianta noua coronavirus marea britanie

Ce arată analiza efectuată de laboratorul Medlife

Studiul de secvențiere pentru virusul SARS-CoV-2 arată că numărul pacienților identificați cu noua tulpină din Marea Britanie este în creștere. Există riscuri ca această tulpină să devină dominantă și în România, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

În urma unei analize efectuată de specialiștii MedLife, parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.

„Datele noastre preliminare arată că există o dinamică importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialiștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.

„În acest sens este nevoie să se continue procesul de secvențiere, recomandările Uniunii Europene indică un procent de minimum 5% din totalul probelor pozitive, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a descoperi noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale.

Ce se știe despre noua variantă, cea depistată în Marea Britanie

Conform cercetărilor internaționale, noua variantă de tulpină COVID-19, care provine din Marea Britanie, ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă spun cercetătorii de la Oxford.

De asemenea, se estimează că mortalitatea pentru noua tupina e cu 30% mai mare față de celelalte tupini. În ceea ce privește transmisia noii tulpini, s-a observat o creștere a transmisibilității la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită și în rândul copiilor.

„Este foarte important să fim atenți la felul în care evoluează pandemia, dinamica noii tulpini fiind un semnal important de alarmă pentru autorități în ceea ce privește relaxarea măsurilor de protecție. În continuare cea mai bună soluție este vaccinarea împotriva COVID-19. De altfel, avem în derulare un studiu asupra imunizării post vaccinare, iar primele rezultate ale diviziei noastre de cercetare, arată că persoanele care s-au vaccinat au dezvoltat un răspuns imun puternic”, a mai spus Dumitru Jardan, biolog.

O inițiativă socială

Studiul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, o inițiativă socială, este parte din programul de cercetare derulat integral de către specialiști MedLife, cu resursele materiale proprii.

Până la momentul actual au fost secvențiate 314 probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor raportate (până la 25 ianuarie 2021) fiind de 159 de probe.

În perspectivă, MedLife își propune să monitorizeze constant prin secvențiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul țării, se arată în același comunicat.

„Așa cum am anunțat la finalul anului care tocmai l-am încheiat, continuăm să derulăm acest studiu, realizat exclusiv de către MedLife, pentru a analiza toate schimbările pe care le aduce acest virus și pentru a ști cum putem acționa în consecință. Din câte putem observa, noua tulpină are o dinamică importantă, fiind mai agresivă, și este un semnal de alarmă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță”, a declarat Mihai Marcu, președinte & CEO MedLife Group.

Acesta a adăugat că grupul pe care îl conduce și-a arătat toată susținerea față de autoritățile române, punând la dispoziție toate studiile și oferind tot suportul necesar:

„Angrenându-ne în acest proces, ne-am asumat responsabilitatea că vom efectua rapoarte periodice și la o scară largă, pe care le vom putea pune atât la dispoziția Guvernului României, cât și a celorlalte guverne ale țărilor învecinate, dacă aceștia vor dori să se folosească de concluziile științifice cu referire la evoluția virusului”.

Procesul de secvențiere va continua, anunță reprezentanții grupului, pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19.

De reținut

Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne soluția viabilă. Primele date analizate de divizia de cercetare MedLife arată că persoanele care s-au vaccinat dezvoltă un nivel ridicat de anticorpi împotriva SARS-CoV-2.


Notă autor:

Credit foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe