Newsflash
Internaționale

Ce știm până acum despre varianta „Miu” a SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - sept. 23 2021
Ce știm până acum despre varianta „Miu” a SARS-CoV-2

Organizația Mondială a Sănătății a identificat varianta „Miu” (B.1.621) ca fiind o nouă variantă de interes a SARS-CoV-2, în data de 30 august.

Datele preliminare de laborator indică faptul că varianta „Miu” posedă modificări genetice sau „mutații” care ar putea să o facă mai rezistentă în fața imunității de pe urma vaccinurilor și infecțiilor anterioare, scrie www.medicalnewstoday.com. Chiar și așa, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste caracteristici. 

Coronavirus Romania 14 mai

Într-un interviu acordat publicației menționate mai sus, dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Vanderbilt University Medical Center, a explicat că:

„Majoritatea acestor mutații sunt inofensive. Dar la o anumită perioadă, una dintre aceste mutații devine o variantă de interes (variant of interest sau VOI), ceea ce înseamnă că suntem cu ochii pe această variantă”.

Reamintim că OMS a identificat varianta „Miu” ca fiind VOI în 30 august 2021. Ca variantă de interes a virusului SARS-CoV-2, ea conține markeri genetici specifici de la care experții se așteaptă să transforme și să modifice diagnosticul, transmiterea, severitatea bolii, capacitatea de a evada de sub supravegherea răspunsului imun sau eficacitatea vaccinurilor.

În plus, publicația citată amintește că o încadrare în acest segment – variantă de interes sau VOI – înseamnă că sunt necesare dovezi cum că varianta virusului a cauzat multiple focare unice sau că a crescut proporția de cazuri în numeroase țări cu prevalență sau expansiune limitată.

Varianta „Miu” (B.1.621) este originară din Columbia, fiind descoperită în ianuarie 2021. Datele oferite de CDC Nowcast de la finalul săptămânii cu 11 septembrie 2021 arată o prevalență totală de 0,1% a variantei „Miu” în Statele Unite ale Americii.

Raportul epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat de OMS în 31 august 2021, arată că unele țări din Europa, precum și Columbia au raportat epidemii mai mari în care este implicată varianta „Miu”, însă în alte țări au apărut doar sporadic cazuri. Deși prevalența variantei „Miu” este în prezent de sub 0,1% la nivel global, ea a crescut în mod consistent numărul de cazuri de infectări în Columbia (31%) și în Ecuador (13%).

Datele preliminare mai indică faptul că varianta Miu ar putea oferi virusului capacitatea de a evada de sub supravegherea răspunsului imun (numită „immune escape”), în mod similar cu varianta Beta. „Immune escape” reprezintă, deci, capacitatea virusului de a evada de sub protecția imună a corpului sau de sub protecția pe care o oferă vaccinurile actuale, mai arată sursa citată.

„Această variantă are o constelație de mutații care sugerează că ar putea evada din fața anumitor anticorpi, nu doar din sfera anticorpilor monoclonali, dar și din fața anticorpilor induși de vaccin și de plasma convalescentă. Dar nu există multe date clinice care să sugereze acest lucru – în mare parte, sunt date in vitro, din laborator”, a explicat dr. Anthony S. Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases, în cadrul unui briefing de la Casa Albă.

În concluzie, dr. William Schaffner, a explicat că el crede că este puțin probabil ca varianta Miu să devină o variantă care determină îngrijorare (VOC). El este încrezător că „Miu” va rămâne o variantă de interes, dar nu va evolua spre VOC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe