Newsflash
Știri

Studiu: după analizarea unui lot de 156 de probe, varianta Omicron nu a fost depistată în țară

de Florentina Ionescu - dec. 2 2021
Studiu: după analizarea unui lot de 156 de probe, varianta Omicron nu a fost depistată în țară

Un laborator din România a realizat primul studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 și a dat publicității datele disponibile la 1 decembrie.

Astfel, explică specialiștii, pe baza probelor selectate din cele 19 orașe, momentan nu a fost identificată noua variantă sud africană pe teritoriul României, denumită Omicron. 

varianta britanica

În contextul apariției variantei Omicron la nivel mondial, MedLife a reluat procesul de secvențiere a genomului SARS-CoV-2 și a anunțat ieri primele rezultate obținute în urma analizării unui lot de 156 de probe. 

Acestea au fost selectate aleatoriu de către medicii din această rețea privată, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara).

Potrivit raportului, probele analizate conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului, nefiind identificată o variantă românească a coronavirusului sau prezența noii variante Omicron pe teritoriul României, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală. În ceea ce privește noua variantă Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României (...)”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Totodată, dr. Dumitru Jardan a mai precizat că datele preliminare arată că varianta Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta:

„În același timp, experții spun că eficiența vaccinurilor ar putea fi mai scăzută față de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie și izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud. Aplicarea unei strategii corespunzătoare de secvențiere și de izolare a cazurilor ar putea contribui la oprirea răspândirii noi tulpini sau cel puțin la întârzierea apariței unui nou val al pandemiei”.

Adițional, echipa de specialiști a anunțat că 11 dintre probele analizate pe acest lot, respectiv 7%, conțin varianta AY.4.2., o derivată a tulpinii Delta, intens urmărită de experții internaționali după ce s-a observat o creștere a numărului de infecții COVID-19 în Marea Britanie.

Cu toate acestea, conform unui studiu realizat de Imperial College London, publicat la jumătatea lunii noiembrie, deși subvarianta Delta AY.4.2. pare să fie ceva mai transmisibilă decât varianta inițială, nu s-a dovedit că ar putea provoca forme mai severe de boală sau că ar diminua eficiența vaccinurilor.

Reprezentanții MedLife au anunțat că vor continua secvențierea genomică pentru a urmări evoluția noilor tulpini care circulă pe teritoriul țării noastre, oferind, astfel, informații relevante care să contribuie la întârzierea și limitarea răspândirii unor noi variante îngrijorătoare ale virusului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe