Newsflash
Internaționale

Rezultate pozitive pentru un tratament împotriva migrenelor

de Dorina Novac - feb. 20 2023
Rezultate pozitive pentru un tratament împotriva migrenelor

Un tratament administrat cu ajutorul unui spray nazal împotriva migrenelor, dezvoltat de Pfizer, a demonstrat efecte pozitive împotriva acestor dureri şi a altor simptome, potrivit unui studiu.

Medicamentul, denumit Zavegepant, s-a dovedit eficient în tratarea „punctuală a migrenei”, dezvoltând puţine efecte secundare, au precizat autorii studiului apărut în Lancet Neurology, una dintre cele mai importante reviste de neurologie din lume, scrie Agerpres.

migrene

Tratamentul, care are particularitatea de a fi administrat printr-un spray nazal şi nu pe cale orală, a fost testat şi comparat cu un placebo pe mai multe sute de pacienţi.

Citește și: Migrena, epidemia prea des uitată

El s-a dovedit mult mai eficient în reducerea durerii şi, într-o mai mică măsură, a simptomelor considerate cele mai grave în rândul pacienţilor examinaţi şi care sufereau de migrene.

Într-adevăr, migrena nu se rezumă doar la cefalee – durere de cap. Afecţiunea este adeseori însoţită de alte simptome, precum perturbaţii ale vederii şi o intoleranţă la lumină.

Aceste rezultate favorabile validează a priori o alegere strategică importantă a grupului Pfizer. Gigantul american a cumpărat în urmă cu un an cu peste 2 miliarde de dolari compania Biohaven, care a dezvoltat Zavegepant, precum şi alte tratamente împotriva migrenelor.

„Va trebui să facem noi studii pentru a confirma că Zavegepant este sigur pe termen lung şi că el rămâne eficient de la un episod la altul”, au prevenit totuşi reprezentanţii companiei farmaceutice americane.

De altfel, acest studiu clinic a analizat doar eficienţa moleculei active în calmarea unui acces de migrenă. Or, Pfizer doreşte să facă din noul produs medical un tratament preventiv.

Medicamentul face deja obiectul unei cereri de autorizare ce a fost depusă la Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA). În schimb, o procedură similară nu a fost deocamdată începută în Uniunea Europeană.

„Dacă FDA îl va aproba, Zavegepant ar putea oferi o nouă posibilitate importantă de tratament împotriva migrenelor, mai ales pentru persoanele care vor să scape repede de dureri sau în favoarea celor pentru care ar fi interesant să existe o metodă de administrare alternativă”, a declarat James Rusnak, un director de la Pfizer, într-un comunicat de presă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe