Newsflash
Internaționale

Vaccinul Pfizer anti-RSV: eficienţă de 82% împotriva infecţiei severe la sugari

de Dorina Novac - apr. 7 2023
Vaccinul Pfizer anti-RSV: eficienţă de 82% împotriva infecţiei severe la sugari

Vaccinul experimental produs de compania Pfizer împotriva infecției cu virus sincițial respirator este eficient la sugari când este administrat viitoarelor mame în a doua jumătate a sarcinii.

Datele finale obţinute în urma studiului, care a fost sistat atunci când a devenit clar că vaccinul era eficient, au fost publicate în revista New England Journal of Medicine, scrie Agerpres.

RSV

Pfizer a făcut publice în luna noiembrie rezultatele iniţiale ale studiului clinic asupra acestui vaccin, care este în prezent în curs de examinare de către autorităţile de reglementare din domeniul medical, atât în Statele Unite, cât şi în Europa.

Citește și: Protecţia sugarilor prin imunizare în timpul sarcinii

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) urmează să ia o decizie până în luna august cu privire la utilizarea acestuia.

În eventualitatea autorizării sale de FDA, vaccinul produs de Pfizer ar deveni primul ser matern disponibil pentru prevenirea acestei boli severe la sugari.

Sanofi şi AstraZeneca dezvoltă un anticorp în doză unică, Nirsevimab, pentru prevenirea virusului respirator sinciţial (RSV) la sugari, aflat, de asemenea, în curs de examinare de către FDA.

„Vaccinul Pfizer, RSVpreF, a îndeplinit unul dintre cele două obiective principale ale studiului în stadiu avansat. A fost eficient în proporţie de aproape 82% în prevenirea infecţiilor severe la nivelul tractului respirator inferior - ce determină un nivel foarte scăzut de oxigen şi necesită ventilator de suport respirator - la sugari, în primele 90 de zile de viaţă”, transmite sursa citată.

Potrivit Pfizer, infecţii severe au apărut în decurs de trei luni la şase sugari ale căror mame au primit vaccinul, comparativ cu 33 de sugari din grupul care a primit un placebo şi care s-au infectat cu RSV.

Compania farmaceutică americană a evaluat 3.570 de sugari în cadrul acestui studiu.

Vaccinul a prezentat o eficienţă de 69,4% în prevenirea infecţiilor severe în primele 180 de zile. Îmbolnăvirea severă a apărut în decurs de şase luni la 19 sugari născuţi de mame din grupul vaccinat, comparativ cu 62 de sugari din grupul placebo.

Acest vaccin nu a reuşit să îndeplinească un al doilea obiectiv principal, acela de a reduce riscul de îmbolnăvire non-severă la sugari.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe