Newsflash
Internaționale

Nas nou, construit de medici din pielea de pe brațul unei paciente

de Florentina Ionescu - nov. 21 2022
Nas nou, construit de medici din pielea de pe brațul unei paciente

Experții au reușit să construiască un nou nas, imprimat 3 D, pe brațul unei femei după ce pacienta și-a pierdut organul în urma unei forme avansate de cancer.

Specialiștii au reușit să reconstruiască nasul pacientei din biomaterial, nas care a fost implantat în antebrațul acesteia. Apoi nasul, odată „crescut”, a putut fi transplantat cu succes în regiunea nazală, cu crearea unei conexiuni între vasele de sânge, scrie ananova.news.

Experții din Franța sunt cei care au reușit să reconstruiască nasul unei femei, după ce l-au imprimat 3 D și după ce au crescut organul pe antebrațul ei. Pacienta își pierduse țesutul nasului din cauza unui cancer avansat, potrivit sursei menționate. 

nas pe bratul unei paciente cu cancer
Sursa foto: https://ananova.news/experts-grow-new-3d-printed-nose-on-womans-arm-after-she-lost-hers-to-cancer/

Specialiștii de la Spitalul Universitar Toulouse din sudul Franței au declarat în 8 noiembrie pentru presă că au reușit să „reconstruiască complet nasul unei paciente dintr-o grefă sintetică, implantată anterior pe antebrațul ei”. Operația a implicat și experți din specialitatea Otolaringologie, precum și echipe de chirurgi plastici de la Spitalul Universitar Toulouse și de la Institutul Claudius Regaud și a avut loc la Toulouse-Oncopole University Cancer Institute. Reprezentanții spitalului au spus că operația a fost o „intervenție fără precedent” și o „intervenție special croităm bazată pe tehnologie de ultimă generație”.

„Pacienta a fost tratată în 2013 pentru cancer al cavității nazale (carcinomul cu celule scuamoase) cu ajutorul radioterapiei și chimioterapiei. Drept rezultat al acestor tratamente, pacienta și-a pierdut mare parte din nas, precum și partea din față a palatului bucal. Pe o perioadă de mai bine de patru ani, femeia a trăit fără nas și a avut de-a face cu o reconstrucție eșuată a zonei nazale (...) și îi era dificil să folosească o proteză facială portabilă. Astfel, i s-a oferit posibilitatesa de a i se face reconstrucție nazală folosind un biomaterial realizat pe comandă, bazat pe o procedură chirurgicală în două stadii, efectuată de profesor Agnes Dupret-Bories și de dr. Benjamin Vairel”, au declarat reprezentanții spitalului.

Aceștia au explicat că biomaterialele sunt acele materiale care sunt fie vii, fie sintetice și care pot fi folosite „în scopuri medicale pentru a înlocui o parte sau o funcție a unui organ sau a unui țesut”.

Acest tip de reconstrucție nu a mai fost făcut niciodată înainte pe o zonă atât de fragilă și atât de slab vascularizată. Procedura a fost posibilă grație colaborării echipelor medicale cu compania Cerhum, un producător belgian de dispozitive medicale, specializat în reconstrucție osoasă.

Această tehnică nouă, spun experții, a făcut posibil ca echipa de medici să depășească anumite limitări prezentate de alte tehnici.

Reprezentanții spitalului au mai declarat că transplantul a fost un succes după ce au folosit biomaterialul pentru a reconstrui nasul pacientei folosind o tehnologie ce le-a permis să creeze la imprimantă forma 3D a noului nas.

Ei au spus că mai întâi au implantat biomaterialul în antebrațul pacientei și că în septembrie 2022, la două luni de la adăugarea implantului pe braț, ei au putut să îl „recolteze” și să îl transplanteze în cavitatea nazală a pacientei lor.

Echipa de medici a reușit cu succes să revascularizeze cavitatea nazală a pacientei, conectând vasele de sânge prin efectuarea intervențiilor de microchirurgie. Reprezentanții spitalului au completat că după zece zile petrecute în spital și după trei săptămâni de antibiotice administrate, pacienta (numele ei nu a fost dezvăluit) „se simte foarte bine”. 

Colaborare între IOB și Istituto Nazionale dei Tumori din Milano 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe