Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: jucăriile sexuale sunt sursă de microplastic și pericol pentru sănătate

de Florentina Ionescu - nov. 28 2023
Studiu: jucăriile sexuale sunt sursă de microplastic și pericol pentru sănătate

Datele recente ale unui studiu scot la iveală că jucăriile sexuale sunt o sursă importantă de microplastice.

Un studiu a descoperit că jucăriile sexuale sunt o sursă de microplastice și de ftalați adeseori trecută cu vederea, mai ales că ambele (microplasticele și ftalații) pot fi toxice pentru sănătatea noastră, scrie New Atlas. Cercetătorii spun că rezultatele studiului lor subliniază necesitatea unei reglementări mai bune a industriei jucăriilor sexuale, pentru a asigura că nu pun în pericol sănătatea celor care le folosesc. 

Microplasticele sunt un subiect intens dezbătut. Aceste fragmente extrem de mici de plastic, rezultând din descompunerea produselor și a unor surse industriale, au fost asociate cu multiple probleme în ceea ce privește sănătatea oamenilor. 

Acum, însă, un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Duke și de cei de la Appalachian State University a scos la iveală o altă sursă – mai personală – de microplastice, și anume jucăriile sexuale. 

„Studiile noastre indică faptul că jucăriile sexuale se pot descompune în microplastice și că materialele acestea conțin ftalați care au fost asociați cu motive mari de îngrijorare în ceea ce privește sănătatea”, au scris cercetătorii. 

Deși subiectul sex este încă tabu în unele culturi, arată sursa menționată, acestlucru nu a însemnat că ele sunt mai puțin folosite la nivel global. Potrivit site-ului Statista.com, piața globală de jucării sexuale a crescut constant din anul 2016, când se situa la peste 10 miliarde de dolari, până în 2023, când a ajuns să valoreze peste 40 de miliarde de dolari. 

Potențiale riscuri pentru sănătate 

Cercetătorii au examinat posibilitatea ca americanii care folosesc anumite jucării sexuale să fie expuși la substanțe periculoase, prin urmare fiind supuși unor riscuri pentru sănătate. Specialiștii au analizat patru modele de jucării sexuale: un vibrator dual, un vibrator extern, bile anale și o jucărie pentru sexul anal. 

Ulterior, s-a folosit o mașinărie abrazivă pentru a examina potențialul de expunere la microplastice și particule de nanoplastice odată cu folosirea acestor produse. Jucăria pentru sexul anal a fost cea care a eliberat cele mai multe microplastice, urmată de bilele anale, apoi de vibratorul dual, iar vibratorul extern s-a clasat pe ultimul loc în ceea ce privește cantitatea de microplastice. 

Folosind o metodă numită spectroscopie pentru a identifica materialele folosite în compoziția fiecărei jucării sexuale, s-a descoperit că jucăria pentru sexul anal conținea polietilenă tereftalată (PET), bilele anale conțineau policlorură de vinil (PVC), vibratorul extern conținea un amestec de silicon (polidimetilsiloxan sau PDMS), iar celălalt model de vibrator conținea un amestec de cauciuc (poliizopren). Vibratorul extern conținea cea mai mare cantitate de ftalați individuali, adică șapte, dar în concentrații mici. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/micro-plastic-granulate-pieces-collected-lab-1636624600

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe