O cercetare nouă își îndreaptă atenția în direcția mai multor medicamente antivirale pe care experții le-ar putea modifica pentru a trata infecțiile cu noul coronavirus. Printre aceste antivirale se află multe substanțe active utile.
La nivel mondial, numărul total al deceselor a ajuns deja la 3.048, ca urmare a răspândirii virusului numit de experți SARS-CoV-2. În prezent, nu există leac pentru această infecție, iar asta înseamnă că medicii și profesioniștii din domeniul sănătății nu pot face multe la capitolul tratament medicamentos pentru persoanele care au această infecție.
Lipsa unui tratament pentru COVID-19, atrag atenția experții, este un motiv de îngrijorare mai ales pentru vârstnici și pentru acele persoane care suferă de afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul, bolile respiratorii și hipertensiunea.
Potrivit presei străine, în prezent un grup de oameni de știință din Europa revizuiește o gamă largă de medicamente antivirale cu spectru larg, în speranța că unele dintre aceste substanțe vor putea să ajute la tratarea infecțiilor cu noul coronavirus, scrie medicalnewstoday.com. Rezultatele cercetării lor au apărut recent în jurnalul „International Journal of Infectious Diseases”.
Oamenii de știință au revizuit și au sumarizat informațiile pe care le aveau despre 119 agenți antivirali care sunt siguri pentru fi prescriși la om, numiți „agenți antivirali cu spectru larg” sau „BSAAs”. Aceștia sunt compuși care țintesc virusurile care „fac parte din două sau mai multe familii virale”.
Denis Kainov, profesor asociat de la Norwegian University of Science and Technology din Trondheim, este autorul senior al lucrării publicate recent. El spune că redefinirea scopului unor medicamente este o strategie bună pentru a genera o valoare suplimentară de la un medicament existent, prin țintirea altor afecțiuni decât cele pentru care a fost creat inițial acel medicament.
Autorii cercetării explică și faptul că există oportunități unice ale faptului că unele medicamente pot fi modificate în alte scopuri, cum ar fi pentru a trata COVID-19: există „o probabilitate mai mare de succes” pentru acele substanțe și „un cost semnificativ redus și un timp redus până când medicamentele sunt disponibile clinic”.
Unele antibiotice ar putea chiar să lupte contra COVID-19. Cercetătorii au îngustat căutarea printre cei 119 de agenți antivirali la câțiva candidați care ar avea potențialul de a trata șide a preveni infecțiile cu coronavirusul SARS-CoV-2. De exemplu, spune echipa de cercetători, clorochina și remdesivir au inhibat în mod eficient infecția cu virusul SARS-CoV-2 în studiile in vitro.
Totodată, oamenii de știință ar putea să modifice obiectivul următoarelor medicamente pentru a putea trata COVID-19: teicoplanină, oritavancină, dalbavancină, monensin, emetină. Potrivit lui Denis Kainov, teicoplanina, oritavancina, dalbavancina și monensin sunt antibiotice aprobate la care s-a demonstrat că inhibă coronavirusurile și alte virusuri în laborator.
De regulă, medicii nu recomandă folosirea antibioticelor pentru a trata infecțiile virale. În acest caz, însă, cercetătorii cred că medicamentele ar putea fi modificate pentru a avea un alt obiectiv, ca agenți antivirali. Emetina, de exemplu, spun autorii cercetării, este un medicament antiprotozoal. Important de reținut, mai spun cercetătorii, este faptul că „investigațiile clinice în ceea ce privește eficacitatea lopinavir, ritonavir și a remdesivir au început recent împotriva infecțiilor cu SARS-CoV-2”.
Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume:
Sursa foto: Unsplash
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe