Într-un caz de crimă fără precedent, un medic a fost acuzat că a ucis 14 pacienți bolnavi, în stare critică, cu supradoze de opioide, într-un spital din SUA.
Medicul ar fi pus capăt vieții pacienților într-un spital din Columbus, Ohio (SUA), într-o secție de terapie intensivă, într-o perioadă de patru ani. El a fost găsit de juriu nevinovat în aprilie a.c, scie www.medscape.com.
Juriul, după un proces cu durata de 7 săptămâni în care au fost citați peste 50 de martori, l-a declarat pe medicul William Husel nevinovat în ceea ce privește cele 14 capete de acuzare (de crimă și de tentativă de crimă), arată sursa citată.
Avocatul apărării a declarat despre medic că este un „doctor excepțional”. Verdictul, a subliniat avocatul, oferă un semn încurajator medicilor și altor furnizori de servicii medicale, cum că nu vor fi judecați pentru faptul că au acordat acest gen de îngrijire pacieților care suferă de dureri.
„Ei (medicii – n.red.) nutrebuie să se uite peste umăr și să se îngrijoreze cu privire la faptul că vor fi acuzați de crime”, a declarat avocatul Jose Baez.
Acest proces a ridicat semne de întrebare cu privire la anumite probleme, cum ar fi ce constituie o doză de opioide justificabilă din punct de vedere medical în timpul unei proceduri la finalul vieții, cunoscută și ca extubare paliativă (numită și „extubare compasivă” - palliative extubation), în care pacienții aflați în stare critică sunt decuplați de la ventilația mecanică atunci când rudele și medicii se așteaptă ca aceștia să moară.
Ținând cont de un principiu din medicină, medicii trebuie să cântărească riscurile și beneficiile referitoare la recomandarea unor doze cu potențial letal de calmante și de sedative, pentru a oferi confort pacienților în stare critică.
Sunt unii experți care spun că acest caz, al medicului Husel, oferă lecții vitale pentru profesioniștii din domeniul sănătății în legătură cu îmbunătățirea procedurilor de siguranță.
Doctorul Husel a fost acuzat că și-ar fi ucis 14 pacienți din 2015 și până în 2018 prin recomandarea unor doze mari de calmant (Fentanil) – de la 500 la 2000 de micrograme – adeseori în cobinație cu alte opioide și alte sedative, în timp ce lucra ca medic în tura de noapte a secției de terapie intensivă de la Mount Carmel West Hospital și de la Mount Carmel St. Ann's Hospital din Westerville, statul Ohio.
El a ordonat administrarea medicamentelor în timp ce pacienților săi li se îndepărta tubul endotraheal, ca parte din procedura de extubare paliativă. În timpul procesului a fost o mărturie care a stârnit multe semne de întrebare, cu privire la faptul că pacienți prezentau sau nu semne de durere sau dacă erau sau nu capabili să simtă durere în acel moment.
Având în vedere că medicul avea pregătire în anesteziologie, unul dintre procurorii care s-a ocupat de caz a declarat că acest medic știa ce fac respectivele medicamente. „Aceasta nu este neglijență. Aceste lucruri sunt făcute intenționat... Eutanasierea animalelor cu intenția de a le ucide este acceptată în medicina veterinară. Nu este acceptată în secția de terapie intensivă de la spitalul Mount Carmel sau de la alte spitale”, a declarat procurorul David Zeyen.
Au existat 35 de pacienți la Mount Carmel care au murit în cadrul secției de terapie intensivă sub supravegherea medicului Husel, după ce li s-au administrat doze mari de fentanil în timpul extubării paliative. Inițial, procurorii l-au acuzat pe Husel de crimă în 25 dintre acele cazuri, apoi au redus acuzațiile la doar 14 cazuri din total.
Multe dintre ordinele medicului referitoare la medicamente au fost date verbal, în loc să treacă prin procesul de a fi introduse în dosarul medical electronic al pacienților. El și asistentele medicale care erau în tură au sărit peste procesul standard de non-urgență de a obține aprobare de la farmacistul de serviciu, așa că au folosit o funcție automatizată a sistemului de administrare a medicamentelor Pyxis. Mai multe detalii despre acest caz găsiți aici.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe