MONA, o platformă de digitalizare, este folosită în prezent în câteva spitale din România, în secţiile de Terapie Intensivă. Am discutat despre aceasta cu inginerul Vasile Dorca, director general al unei companii din Cluj.
MONA, o platformă de digitalizare, este folosită în prezent în câteva spitale din România, în secţiile de Terapie Intensivă, dar și în unele unităţi sanitare germane. A intrat pe piaţa românească în cadrul unui proiect european, în timpul pandemiei de COVID-19. Scopul său a fost de a sprijini cadrele medicale din România, prin telemedicină cu experţi din Germania.
Platforma MONA este, în esenţă, o soluţie cu mai multe componente. Una dintre acestea este și un echipament medical certificat. MONA conţine o parte de hardware, un ecran tactil cu microfoane, boxe și cameră 4K încorporate, pe care este instalat un soft.
Pentru a afla mai multe despre această soluţie de digitalizare care schimbă complet paradigma în secţiile de Terapie Intensivă (ATI) ale spitalelor românești, am stat de vorbă cu inginerul Vasile Dorca, director general al unei companii din Cluj: „Am dezvoltat o platformă de digitalizare dedicată special secţiilor de ATI. MONA înseamnă Medical On-Site Assistant, deci este un asistent virtual inteligent la patul pacientului”.
Platforma este atribuită fiecărui pat din secţia de ATI, pentru a facilita o îngrijire mai sigură și mai eficientă pentru pacienţi. Una dintre principalele componente ale softului este automatizarea colectării datelor pacienţilor. El se conectează la toate dispozitivele medicale din jurul pacientului, cum ar fi monitoare de funcţii vitale, ventilatoare sau injectomate, și capturează automat datele, eliminând nevoia ca doctorii sau asistenţii să documenteze manual aceste informaţii (cu pixul pe hârtie).
Automatizarea colectării datelor este importantă și pentru partea de interoperabilitate. „Noi folosim un protocol de comunicare standardizat, HL7 FHIR, prin care comunicăm cu toate dispozitivele medicale și cu sistemele informatice existente. Astfel este asigurată o integrare mult mai ușoară și acces rapid la informaţiile pacienţilor”, a declarat ing. Vasile Dorca pentru Viaţa Medicală.
Softul are și o componentă de telemedicină. Platforma permite accesul securizat și controlat de la distanţă la datele pacienţilor și facilitează colaborarea între medici: „Dacă un doctor se află în secţia de Terapie Intensivă și are nevoie de sfatul unui expert sau al altui doctor, el poate face o sesiune de telemedicină. Bineînţeles, secţiunea aceasta este encriptată și securizată”.
Medicul specialist poate intra de pe un laptop sau chiar de pe un telefon, remote, și astfel are acces la datele pacienţilor. El are posibilitatea de a-i și vedea în timp real, cu ajutorul camerei 4K. Aceasta reprezintă un ajutor extrem de util în îngrijirea de la distanţă a pacienţilor, mai ales a celor critici. Softul dispune și de componente deosebit de interesante: cea de analiză prin inteligenţă artificială și cea de raportare. „MONA are facilităţi de raportare și de analiză, pentru a putea face evaluarea performanţei și pentru a asigura conformitatea cu standardele naţionale și internaţionale de îngrijire”, a conchis ing. Vasile Dorca.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe