„Astăzi este o zi istorică pentru noi toţi și mă bucur că pot să împărtășesc cu dv. bucuria noastră în cadrul acestui eveniment, pentru că astăzi Guvernul României a aprobat lista celor 27 de spitale care vor fi realizate prin PNRR.”
În precedentele ediţii ale ziarului v-am prezentat pe larg luările de cuvânt ale participanţilor la deschiderea oficială a celei de-a 11-a conferinţe a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB). Astăzi pornim de la cuvântul secretarului de stat Alexandru Rogobete, care a transmis mesajul ministrului Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, salutând acest eveniment știinţific. „Astăzi este o zi istorică pentru noi toţi și mă bucur că pot să împărtășesc cu dv. bucuria noastră în cadrul acestui eveniment, pentru că astăzi Guvernul României a aprobat lista celor 27 de spitale care vor fi realizate prin PNRR”, a spus dr. Rogobete.
Prof. dr. Lucian Negreanu, vicepreședinte CMMB, a salutat prezenţa mass-mediei la conferinţă și a avertizat asupra unei potenţiale crize în sistemul sanitar.
„Noi, medicii, ne dorim normalitate. Ne dorim să schimbăm lucrurile în bine. Încercăm asta de ani întregi. Nu e deloc simplu. Vedeţi că apar mereu probleme noi, care ne fac să ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru și cum se poate găsi o rezolvare. Cred că toţi ar trebui să acţionăm pentru schimbare prin educaţie, de aceea suntem aici, de aceea e presa aici, pentru că împreună putem să educăm, împreună schimbăm, împreună ne vedem greșelile. E important să vorbim și despre greșeli, să le recunoaștem, ca să ne putem îndrepta. Îi asigur pe reprezentanţii presei și pe cei ai pacienţilor că s-a schimbat paradigma, că pacientul e partenerul medicului. Dar încercăm să construim acest parteneriat în condiţii de suprasolicitare, cu personal insuficient. Nu vorbim de marile centre medicale, dar această suprasolicitare, în unele locuri, îi împinge pe unii să apeleze la silent-quitting. Îmi pare rău că folosesc un termen englezesc, dar unii aleg calea ușoară, aleg să plece, să renunţe la luptă. Domnul secretar de stat spunea că avem finanţare pentru spitale noi. Așa o să putem atrage resursa umană și vom avea speranţe în viitor. Noi, la Colegiul Medicilor din București, vom face sesiuni în care tinerii să afle de ce merită să-ţi asumi greutăţile, lipsurile. Mă refer la viaţa de familie – de ce să alegi o carieră grea, cum este cea de anestezist sau de medic de medicina familiei, care sunt specialităţi deficitare, ca multe altele. Îi felicit pe profesorii Bogdan Popescu și Cătălina Poiană pentru alegerea subiectelor prezentate la conferinţă și pentru interdisciplinaritatea acestora. Vă felicit pe toţi cei care puneţi umărul să schimbăm ceva în medicina românească și în societatea românească”, a spus profesorul Lucian Negreanu.
Dr. Alexandru Rogobete a prezentat o soluţie la problema resursei umane, ridicată de profesorul Negreanu. „Investim și vom investi masiv în infrastructura de sănătate, atât în spitale, cât și în echipamente de ultimă generaţie, în digitalizare. Nu în ultimul rând, prin aceste programe – pot să le spun istorice – pentru prima dată în ultimii 30 de ani se va investi și în zona de educaţie medicală continuă. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul de proiecte pentru construirea a patru centre de excelenţă, unde tinerii medici și întreg personalul medical se vor putea pregăti cu simulatoare, cu sisteme de ultimă generaţie, performante, menite să crească abilităţile profesionale în domeniu. Mulţumesc universităţilor, cu această ocazie, pentru buna colaborare, pentru că aceste patru centre vor fi realizate în parteneriat cu profesioniștii din educaţia medicală, cu cele șase Universităţi de Medicină și Farmacie din România”, a spus secretarul de stat Rogobete.
Dr. Adriana Mihalaș, secretar al CMMB, a parafrazat un poet celebru, afirmând că formarea profesională este un început continuu, iar Colegiul își exercită permanent această funcţie. „Dacă ar fi să enunţ câteva caracteristici fundamentale ale profesiei, m-aș opri la trei dintre ele, pe care le consider esenţiale. Prima ar fi adaptarea la nou prin prisma provocărilor unor noi patologii sau a unora vechi, în forme noi. Curiozitatea este o constantă a spiritului nostru profesional, care duce în cele din urmă la găsirea remediilor adecvate și comunicarea reciprocă a experienţei profesionale. Această întâlnire dintre noi e menită să pună în practică principiile despre care am vorbit acum. Aș mai adăuga o caracteristică foarte importantă pentru mine: satisfacţia reușitei de a dărui fericire semenilor. Aș îndrăzni să o numesc așa cum știu că e considerată de mulţi dintre cei dăruiţi profesiei noastre. Vă mulţumesc și vă felicit, dragi colegi, că v-aţi alăturat evenimentului nostru și sper să vă fie de folos”, a spus dr. Adriana Mihalaș.
Prof. dr. Horia Bumbea, vicepreședinte CMMB, a subliniat că numărul de participanţi mai mare decât la ediţiile precedente arată că modalitatea de educaţie medicală continuă pe care CMMB a ales-o este o variantă de succes, într-o perioadă în care digitalizarea reprezintă unul dintre cuvintele cheie. „Aș vrea să reiterez problema poziţiei sociale a medicului. Medicul reprezintă unul dintre stâlpii societăţii, și de aceea el trebuie să fie pregătit în permanenţă pentru a face faţă problemelor pe care le întâmpină, nu numai în activitatea medicală, dar și în viaţa socială. Iar educaţia medicală continuă, temă pe care conferinţa din acest an a propus-o, este unul dintre mijloacele care îi oferă medicului posibilitatea de a se întări, de a deveni mai puternic, de a dovedi că este într-adevăr permanent pregătit să își desfășoare activitatea. Temele pe care conferinţa din acest an le-a propus ne arată faptul că trebuie să ne pregătim colegii să facă faţă atât problemelor știinţifice, dar și celor de relaţionare, de comunicare. Și chiar astăzi am văzut că și pacientul a avut un cuvânt de spus în această conferinţă, ceea ce nu poate decât să fie de folos dezideratului pe care această conferinţă l-a propus”, a concluzionat profesorul Bumbea.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe