Un studiu recent arată că una din zece persoane nu știe sigur dacă a avut sau nu sindromul long COVID.
La cinci ani de la debutul pandemiei de COVID-19, cercetătorii au vrut să afle cât de multe persoane încă se confruntă cu consecințele medicale ale virusului SARS-CoV-2, scrie Euronews Health.
Aproape 1 din 10 oameni este nesigur în privința sindromului long COVID, potrivit unei noi analize ce a folosit informații dintr-un sondaj de opinie realizat la cinci ani de la debutul pandemiei. Cu alte cuvinte, aceste persoane nu știu exact dacă au avut sau nu simptome de long COVID după ce au făcut o formă sau alta de boală.
Pe baza unui sondaj de opinie al National Health Service (NHS) din Anglia, realizat pe mai bine de 750.000 de persoane, studiul mai arată și că aproape una din 20 de persoane are long COVID, un termen folosit de experți pentru a descrie simptomele persistente ale COVID-19, chiar dacă persoanele sunt vindecate.
Această condiție medicală post infecție virală include simptome cum ar fi: oboseala, ceața cerebrală (așa-numitul „brain fog”), amețeli, dificultăți de respirație și dureri musculare, mai scrie Euronews. Acele persoane care suferă de pe urma acestei condiții au spus că long COVID a dus, în cazul lor, la extenuare severă și le-a împiedicat să ducă o viață normală.
Studiul a fost publicat recent în jurnalul „Health Expectations” și a constatat că acele persoane care locuiesc în zone defavorizate au un risc mai mare de a suferi de long COVID. Experții spun că ar putea fi vorba de factori multipli care ar putea explica de ce aceste persoane nu sunt sigure dacă au avut sau nu sindromul de long COVID.
Cercetarea a mai scos la iveală și alte concluzii interesante. Mai multe grupuri populaționale au fost mai predispuse să raporteze că au avut long COVID, printre care femeile, părinții sau îngrijitorii, persoanele care erau gay, lesbiene sau bisexuale, dar și anumite grupuri etnice.
Un studiu publicat în „Nature Medicine” în anul 2024 estima că 400 de milioane de persoane au long COVID la nivel global, iar impactul economic anual al acestei condiții medicale este echivalent cu 1 trilion de dolari.
Profesorul de imunologie Danny Altmann de la Imperial College din Londra, care nu a fost implicat în acest studiu, spune că nu a fost niciodată mai important să se discute despre numărul de cazuri de COVID și mai ales despre povara pe care long COVID o exercită asupra pacienților. Ideea pe care acesta o subliniază este că e nevoie de sprijin în materie de îngrijiri medicale și este nevoie să se efectueze cercetări pe subiectul long COVID.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe