Newsflash
OPINII

Investiția în profesia de asistent medical, o necesitate

de Adriana CÂRNU - feb. 21 2020
Investiția în profesia de asistent medical, o necesitate

Anul 2020 reprezintă o oportunitate importantă pentru eliminarea obstacolelor ce împiedică asistenții medicali din toată lumea să lucreze folosindu-și întregul potențial.

Elizabeth Iro, Asistentul medical șef OMS, a declarat că acest an reprezintă și o șansă de impunere a acțiunilor politice pentru eliminarea deficitului global de asistenți medicali, prognozat să ajungă la 9 milioane până în 2030.

asistent-medical-moasa

Obiectivul general este ca țările să recunoască faptul că „creșterea investiției în forța de muncă a asistenților medicali și moașelor” este singura modalitate prin care pot realiza acoperirea universală cu servicii medicale, în care toată lumea are acces la ele.

Elizabeth Iro a menționat că are loc o „transformare” chiar la nivelul OMS, care dă naștere unei recunoașteri așteptată demult și fără precedent a contribuției și valorii asistenților medicali și moașelor, și care oferă profesiilor o platformă globală importantă pentru următoarele 12 luni.

Ea a fost numită asistent medical șef OMS în anul 2017, după o absență de șapte ani a existenței acestei funcții în cadrul organizației. Prin numirea sa în funcție, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, și-a respectat angajamentul personal de a include un asistent medical în echipa sa de leadership.

Recrearea acestui rol a dat deja roade, OMS dedicând anul 2020 asistenților medicali și moașelor, an ce coincide cu aniversarea a 200 de ani de la nașterea pionierului în profesia de asistent medical, Florence Nightingale.

În anul 2020, OMS va celebra asistenții medicali și moașele și va analiza problemele principale cu care se confruntă aceștia, precum și modul în care pot fi abordate, a declarat Elizabeth Iro.

Aceasta a mai menționat că una dintre cele mai presante probleme la nivel global, care va ocupa un loc central în anul 2020, este criza forței de muncă. Atenția asupra profesiei de asistent medical de anul acesta a oferit o „pârghie” pentru investiții.

Pe lângă deficitul de asistenți medicali din întreaga lume, practica multora dintre aceștia este în prezent restricționată, ei neputându-și folosi toate competențele cu care au fost pregătiți, a declarat specialistul, adăugând că ar dori ca acest lucru să se schimbe cu ajutorul oportunității oferite de anul 2020:

„Suntem cu adevărat preocupați de faptul că, în unele țări, asistenții medicali și moașele nu sunt folosiți în integralitatea competențelor lor. Cu siguranță, avem încă o dată ocazia de a sublinia acest lucru și de a oferi întregul domeniu de practică ce ar putea fi mai bine utilizat de țări, în ceea ce privește diversitatea rolurilor asistenților medicali și moașelor”.

Întreaga lume a avut mult de câștigat din abilitarea asistenților medicali de a lucra în domeniul lor complet de practică, a subliniat Elizabeth Iro, citând drept rezultate exemple precum eficiența costurilor pentru furnizori, creșterea satisfacției pacientului și creșterea gradului de mulțumire al asistenților medicali față de munca pe care o desfășoară.


Notă autor:

Foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe