EMA a anunţat continuarea evaluării cazurilor de miocardită și pericardită raportate la un număr redus de pacienţi după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19.
Investigaţia PRAC a fost iniţiată în luna aprilie, după raportarea primelor cazuri de miocardită asociate vaccinului Comirnaty (Pfizer) în Israel. Majoritatea cazurilor au fost ușoare, ameliorându-se în câteva zile, afecţiunea fiind remarcată în special la bărbaţii tineri, cu vârsta sub 30 de ani. PRAC a anunţat, de asemenea, solicitarea informaţiilor adiţionale de la companiile producătoare de vaccinuri.
Potrivit EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului), miocardita și pericardita sunt afecţiuni inflamatorii ale cordului, care pot să apară în urma unor infecţii sau boli autoimune. Incidenţa miocarditei și a pericarditei în Spaţiul Economic European variază între 1 și 10 la 100.000 de persoane anual, în funcţie de sursă.
Principalele simptome includ dispneea, ritmul cardiac ce poate fi neregulat și durerile toracice, acestea ameliorându-se spontan sau sub tratament. PRAC le solicită profesioniștilor din domeniul medical raportarea tuturor cazurilor de miocardită și pericardită, dar și a celorlalte evenimente adverse asociate vaccinurilor împotriva COVID-19.
La finalul lunii precedente, potrivit informaţiilor din baza de date EudraVigilance, au fost raportate 122 de cazuri de miocardită asociate Comirnaty (Pfizer), 16 cazuri asociate vaccinului produs de Moderna, 38 asociate Vaxzevria (AstraZeneca) și niciun caz asociat vaccinului Johnson&Johnson.
În cazul pericarditei au fost raportate 126 de cazuri asociate vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, 18 cazuri asociate vaccinului Moderna, 47 asociate preparatului AstraZeneca și un singur caz asociat vaccinului Johnson&Johnson.
1. https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccines-update-ongoing-evaluation-myocarditis-pericarditis
2. EMA Seeks More Data on Myocarditis After COVID-19 Shots-Medscape-Jun11, 2021
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe