Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinarea anti-COVID, recomandată și pacienţilor oncologici?

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 12 februarie 2021

Conform celor mai recente recomandări preliminare ale NCCN, toţi pacienţii aflaţi în curs de tratament oncologic ar trebui să beneficieze de vaccinarea împotriva COVID-19.

Pacienţii oncologici ar trebui să reprezinte o prioritate în cazul vaccinării anti-COVID, conform NCCN (National Comprehensive Can­cer Network), aceștia fiind incluși în grupul prioritar 1b/c al CDC.

Deși datele privind profilul de siguranţă și eficacitatea vaccinurilor în cazul acestei categorii sunt limitate, imunizarea le este recomandată tuturor pacienţilor aflaţi în curs de tratament activ (tabel).

tabel internationale

Vaccinarea le este recomandată și aparţinătorilor și persoanelor apropiate ale pacienţilor, dacă sunt eligibile. Condiţiile întârzierii administrării vaccinurilor sunt similare populaţiei generale (de exemplu, expunerea recentă la COVID-19).

Pentru a maximiza eficienţa vaccinurilor, NCCN recomandă amânarea vaccinării cu cel puţin trei luni după transplantul de celule hematopoietice (HCT) sau după terapia celulară (de exemplu, terapia celulară CAR-T).

De asemenea, vaccinurile COVID-19 ar trebui să fie prioritizate în raport cu alte vaccinuri, datele cu privire la vaccinarea multiplă nefiind încă disponibile. Conform NCCN, este recomandat intervalul de 14 zile între administrarea vaccinului împotriva COVID-19 și alte vaccinuri.

Prioritizarea pacienţilor

În cazul disponibilităţii limitate a vaccinurilor, prioritizarea pacienţilor ar putea fi făcută în funcţie de comorbidităţi, factori demografici și sociali asociaţi cu risc crescut de infecţie cu SARS-CoV-2, morbiditate și mortalitate.

Se recomandă acordarea priorităţii în special în cazul pacienţilor cu tratament oncologic activ (inclusiv transplant de celule hematopoietice și terapie celulară), celor la care se plănuiește iniţierea tratamentului și celor aflaţi la scurt timp de la administrarea tratamentului (<6 luni), cu excepţia pacienţilor care primesc numai terapie hormonală.

În plus, este sugerată luarea în considerare a factorilor de risc adiţionali, precum vârsta avansată (≥ 65 de ani), comorbidităţile (afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, renale), factorii sociali și demografici (condiţiile de viaţă precare, accesul limitat la serviciile de sănătate și minorităţile subreprezentate).

 

Bibliografie
1. https://www.nccn.org/covid-19/pdf/COVID-19_Vaccination_Guidance_V1.0.pdf
2. https://www.nccn.org/covid-19

Etichete: pacient oncologic Oncologie vaccin covid vaccinare covid recomandari vaccinare transplant celule hematopoietice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.