Newsflash
Internaționale

Scădere inexplicabilă a cazurilor de COVID în India

de Dorina Novac - feb. 18 2021
Scădere inexplicabilă a cazurilor de COVID în India

Cazurile de COVID-19 au început să scadă în India, a doua cea mai populată țară din lume. Astfel, țara raportează aproximativ 11.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi, față de un vârf de aproape 100.000.

Atunci când pandemia de COVID-19 a luat amploare în India, mulți s-au temut că sistemul de sănătate fragil din a doua cea mai populată țară din lume se va prăbuși, scrie apnews.com.

La un moment dat, specialiștii considerau că din cauza numărului de cazuri în creștere India va depăși Statele Unite în clasamentul celor mai afectate țări.

COVID India
Sursă imagine: apnews.com

Dar infecțiile au început să scadă în septembrie și acum țara raportează aproximativ 11.000 de cazuri pe zi, față de un vârf de aproape 100.000, lăsând oamenii de știință nedumeriți.

Aceștia au sugerat mai multe explicații posibile pentru reducerea bruscă a numărului de infecții - observată în aproape toate regiunile - inclusiv faptul că anumite zone ar fi putut atinge „imunitatea de turmă” sau că indienii ar putea avea o formă de protecție preexistentă împotriva noului coronavirus.

De asemenea, Guvernul indian a atribuit parțial această scădere a numărului de cazuri prin purtatul măștilor, care sunt obligatorii în locurile publice. Însă experții au observat că reducerea cazurilor de infectări este uniform, inclusiv în zonele în care nu se respectă această obligativitate.

„Dacă nu cunoașteți motivul, ați putea, fără să știți, să faceți lucruri care ar putea duce la un puseu”, a spus dr. Shahid Jameel, virusolog la Ashoka University.

A scăzut presiunea pe spitalele COVID

India, la fel ca alte țări, întâmpină probleme în detectarea numărului exact de infectări cu SARS-CoV-2. Dar, în ultimele săptămâni, a scăzut presiunea pe spitalele COVID, ceea ce arată clar că răspândirea virusului încetinește.

Atunci când numărul de cazuri a depășit 9 milioane, în noiembrie, cifrele oficiale arătau că aproape 90% din paturile cu ventilatoare de la terapie intensivă erau ocupate în New Delhi. Joi, 11 februarie, doar 16% din aceste paturi erau ocupate.

Potrivit sursei citate, această evoluție nu poate fi atribuită vaccinurilor, deoarece India a început vaccinarea în ianuarie. Dar, pe măsură ce tot mai mulți oameni se vor vaccina, imaginea de ansamblu ar trebui să arate și mai bine, deși experții sunt îngrijorați și de noile variante identificate în mai multe țări și care par să fie mai contagioase.

Printre posibilele explicații pentru reducerea numărului de cazuri noi este faptul că în unele zone a fost atinsă imunitatea de turmă, pragul de la care un număr suficient de oameni au dezvoltat deja o imunitate față de coronavirus, a menționat Vineeta Bal, expert în sistemul imunitar la National Institute of Immunology din India.

Experții avertizează că chiar dacă imunitatea de turmă ar putea fi responsabilă pentru declinul de cazuri în unele zone, populația ca ansamblu rămâne vulnerabilă, de aceea trebuie să ia în continuare măsuri de precauție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe