Newsflash
Internaționale

Prima terapie farmacologică a sindromului de apnee în somn

de Dr. Diana Andronache - apr. 29 2022
Prima terapie farmacologică a sindromului de apnee în somn

Rezultatele unui studiu recent efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Göteborg par să deschidă calea către noi opţiuni terapeutice pentru apneea în somn.

poza2Publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, studiul* și-a propus să evalueze profilul de siguranţă și tolerabilitate al inhibitorului de anhidrază carbonică în tratarea acestei boli. Anhidraza carbonică este o enzimă care ajută la menţinerea echilibrului între acidul carbonic și dioxidul de carbon din organism.

Pacienţii incluși în studiu, diagnosticaţi cu sindrom de apnee în somn formă moderată sau severă, au fost repartizaţi pentru a primi inhibitor de anhidrază carbonică în doză de 400 mg, 200 mg sau placebo, pe o perioadă de patru săptămâni.

Datele obţinute demonstrează că inhibarea anhidrazei carbonice ameliorează sindromul de apnee în somn. Acest tratament farmacologic pare să reducă numărul pauzelor de respiraţie și să favorizeze oxigenarea în timpul nopţii.

Având în vedere că tratamentul actual pentru un pacient cu sindrom de apnee în somn constă în utilizarea unui dispozitiv cu ventilaţie continuă cu presiune pozitivă, care ajută la menţinerea permeabilităţii căilor respiratorii în timpul somnului, dar care nu este întotdeauna tolerat de pacient sau nu este utilizat în mod corespunzător, se fac multiple cercetări pentru descoperirea unor tratamente farmacologice eficiente, ușor de administrat și cu beneficii pe termen lung.

Citiți și: Tratamentul endovascular al AVC


Notă autor:

*https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414165551.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe