Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Beatrice Mahler: „Faceți o pauză și gândiți-vă la tiparul de somn”

de Florentina Ionescu - mar. 18 2025
Dr. Beatrice Mahler: „Faceți o pauză și gândiți-vă la tiparul de somn”

Medicul Beatrice Mahler citează câteva statistici extrem de interesante, în contextul Zilei mondiale a somnului, marcată pe 14 martie.

Într-o postare făcută pe pagina sa oficială de Facebook, dr. Beatrice Mahler citează câteva statistici care ar trebui să ne îngrijoreze. De exemplu, 32,8% dintre adulți nu dorm suficient, ceea ce înseamnă că aproximativ o treime din populația adultă este lipsită de somn. Mai mult, între 50 și 70 de milioane de oameni din Statele Unite ale Americii se confruntă cu tulburări de somn. 

Iar somnul deficitar, pe termen lung, poate reduce durata de viață cu 4,7 ani pentru femei și cu 2,4 ani pentru bărbați. Datele mai arată că 47% din populație se confruntă cu 1 oră sau mai mult de jet lag social, adică timp de somn discrepant între zilele de lucru și zilele libere.

„Somnul de calitate este esențial pentru sănătatea noastră fizică și psihică, un somn bun îmbunătățește capacitatea de concentrarea, productivitatea și sănătatea noastră, în general”, a subliniat medicul. 

Dacă vă regăsiți în una sau mai multe dintre situațiile descrise mai jos, rețineți că este indicat să solicitați ajutor pentru tulburări de somn: 

  • Somn insuficient – dormiți mai puțin de 6 ore pe noapte;
  • Treziri frecvente în timpul nopții - cauzate de stress în viața cotidiană;
  • Micțiunea frecventă nocturnă - poate fi un simptom al sindromului de apnee în somn;
  • Obezitatea - este asociată cu tulburări de somn și probleme de respirație;
  • Sforăitul - poate fi un simptom al sindromului de apnee în somn; 
  • Jet lag social – nu putem recupera orele de somn pierdute prin privare de somn în cursul săptămânii cu ore de somn suplimentar în week-end; organismul nu are capacitatea de a recupera ore de somn, iar efectul este direct în scăderea imunității, afirmă dr. Beatrice Mahler. 

„Astăzi este un moment oportun, fiind ziua mondială a somnului (14 martie – n.red.), să faceți o pauză și să vă gândiți la tiparul de somn pe care îl aveți fiecare din voi, în viața voastră extrem de aglomerată. Plecând de aici vă rog să evaluați care sunt schimbările necesare pentru a obține un somn mai bun atât ca număr de ore, cât și în ceea ce privește calitatea somnului. Poate un consult medical este necesar”, a conchis dr. Beatrice Mahler.


Notă autor:

Imagine-concept generată cu inteligența artificială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe