În ultimii doi ani, numărul persoanelor care solicită aparate pentru tratarea apneei în somn, decontate de CNAS începând cu anul 2022, a crescut cu peste o mie.
Numărul pacienților pentru care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decontat aparate de presiune pozitivă continuă în căile respiratorii – CPAP – a crescut în ultimii doi ani, ajungând în prezent la aproximativ 64.000.
„Dacă în 2022 aveam 63.000 de pacienți, în 2024 am ajuns la 64.000, pentru că oamenii au început să conștientizeze că tulburarea de somn reprezintă un simptom foarte serios, de sine stătător, sau în cadrul unei afecțiuni. Și atunci, prezentarea la medic a crescut, depistarea a crescut, la fel și interesul specialiștilor pentru a urmări și monitoriza astfel de pacienți”, a anunțat dr. Valeria Herdea, președinta CNAS, la o conferință organizată în contextul Zilei Mondiale a Somnului.
În acest context, prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), a subliniat beneficiile utilizării CPAP pentru pacienți, dar și cost-eficiența acestei metode de tratament pentru apneea în somn: „Utilizarea CPAP la pacienții care l-au folosit conform regulilor- minim 4 ore pe noapte, noapte de noapte, a schimbat profilul acestora. O bună parte dintre ei sunt reinserați profesional (...) pot să-ți reia joburile, pentru că pentru ei adormirea și somnolența în timpul zilei reprezintă un dezastru la muncă. Această investiție făcută prin CNAS aduce un beneficiu pe plan social, profesional și medical”.
Importanța utilizării CPAP sau a aparatelor de ventilație non-invazivă a fost evidențiată și de dr. Ioana Munteanu, președinta secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a SRP.
Aceasta a prezentat rezultatele unui studiu realizat pe un lot de pacienți cu apnee în somn ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, privind complianța și aderența la tratament: „Am efectuat un studiu retrospectiv analizând peste 18.000 de spitalizări de zi care s-au prezentat la Institut pentru un serviciu de Somnologie. Dintre acestea am ales 634 de pacienți. Am avut 339 care s-au prezentat la mai multe controale și 295 care nu au mai venit la nicio reevaluare”.
Peste 85% dintre pacienții incluși în studiu primiseră un aparat CPAP, și au fost rugați să completeze și un chestionar privind gradul de satisfacție după utilizarea acestuia.
Analiza răspunsurilor a arătat că în cazul a peste 80% dintre pacienți somnul s-a îmbunătățit foarte mult. De asemenea, 92% dintre ei raportat dispariția somnolenței diurne sau diminuarea considerabilă a acesteia.
În ceea ce privește frecvența utilizării aparatului, cei mai mulți l-au folosit peste patru ore pe noapte și mai mult de cinci zile pe săptămână. „La început purtau [ aparatul] mai puține zile, complianța crescând spre finalul anului de investigații, cu aproape 90%. Dacă reușim să-i convingem în prima luna sau în primele trei luni de beneficiile tratamentului aceștia vor continua să fie aderenți la tratament”, a punctat dr. Ioana Munteanu.
„Complianța și aderența la aceste dispozitive sunt foarte importante, pentru că reduc complicațiile cardiovasculare și metabolice. De asemenea, previn apariția acestora la pacienții care nu le au deja instalate și astfel se reduc costurile suplimentare vizavi de îngrijirea acestor pacienți”, a adăugat președinta secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a SRP.
Un alt aspect observat în cadrul studiului a fost acela că cei mai mulți pacienți cu apnee în somn aveau și alte comorbidități, precum: obezitate, probleme cardiovasculare, diabet zaharat, BPOC deviația de sept nazal sau polipoza nazală.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe