Newsflash
Internaționale

Tratamentul endovascular al AVC

de Dr. Diana Andronache - apr. 29 2022
Tratamentul endovascular al AVC

În caz de AVC, combinarea terapiei endovasculare cu terapia medicală pare să fie asociată cu rezultate funcţionale mai bune la 90 de zile, comparativ cu terapia medicală singură.

poza1Ea se asociază însă și cu o incidenţă mai mare a hemoragiei intracraniene. Terapia endovasculară pentru accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic acut este acum recunoscută pe scară largă drept unul dintre tratamentele standard din neurologie.

Ghidurile de specialitate recomandă luarea în considerare a terapiei endovasculare atunci când este documentată o ocluzie a segmentului M1 (trunchiul principal) al arterei cerebrale medii, care provine din artera carotidă internă, și când evaluarea imagistică indică faptul că dimensiunea zonei de infarct nu este mare, definită cu ajutorul scorului ASPECTS (Alberta Stroke Program Early Computed Tomographyc Score), sau când există o nepotrivire („mismatch”) între volumul ischemic de bază și volumul zonei cu hipoperfuzie.

Un studiu* clinic multicentric deschis randomizat și-a propus să evalueze efectul terapiei endovasculare în asociere cu terapia medicală convenţională, în rândul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut secundar ocluziei vaselor mari și cu o regiune de ischemie mare, scor ASPECTS de 3 până la 5 puncte, comparativ doar cu terapia medicală convenţională.

Balanţa între risc și beneficiu

Rezultatele studiului arată că în rândul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut și cu o regiune ischemică mare, rezultatele funcţionale la 90 de zile au fost mai bune cu terapia endovasculară și terapia medicală, comparativ doar cu terapia medicală.

Studiul a inclus 203 pacienţi cu vârsta medie de 76 de ani, cu ocluzie a vaselor cerebrale mari și accidente vasculare cerebrale importante. Proporţia de pacienţi cu un rezultat bun, definit printr-un scor de la 0 la 3 puncte pe scala Rankin modificată, la 90 de zile, a fost de 31% în grupul de terapie endovasculară și de 12,7% în cel de terapie medicală.

Proporţia de pacienţi cu o îmbunătăţire de cel puţin 8 puncte a scorului NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) la 48 de ore de la internare a fost de 31% în grupul de terapie endovasculară și de 8,8% în cel de terapie medicală.

Apariţia oricărei hemoragii intracraniene în decurs de 48 de ore a fost mai mare în grupul de terapie endovasculară (58%), faţă de grupul de terapie medicală (31,4%), însă nu a fost documentată o diferenţă semnificativă în ceea ce privește hemoragia intracraniană simptomatică în decurs de 48 de ore sau în ceea ce privește rata de deces la 90 de zile.

Astfel, deși rata hemoragiei intracraniene a crescut cu terapia endovasculară, autorii studiului sugerează că beneficiul pare să depășească riscul.

Citiți și: Prima terapie farmacologică a sindromului de apnee în somn


Notă autor:

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2118191

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe