Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Medicament anticolesterol, eficient în ameliorarea simptomelor COVID-19

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 17 iulie 2020, ora 12:34

Cercetătorii din Ierusalim au descoperit că un tratament anticolesterol aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA ar putea ameliora semnificativ simptomele pacienților cu COVID-19.

Astfel, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Fenofibrat (Tricor), un medicament folosit pentru micșorarea concentraţiilor de lipide din sânge, ar putea reduce capacitatea SARS-CoV-2 de a se reproduce în celulele pulmonare, scrie i24news.fr.

studiu israelian
Sursă imagine: jforum.fr

 

De asemenea, cercetările efectuate în Laboratorul MicroTissue al Universității Ebraice arată că medicamentul este eficient în tratarea țesutului uman infectat, iar eficiența sa va fi verificată prin studii clinice.

Yaacov Nahmias, profesor la Universitatea Ebraică, a dezvoltat o ipoteză conform căreia virusul are nevoie de o acumulare de grăsime în celulele pulmonare pentru a se reproduce în plămâni. Profesorul Nahmias și colegii săi au analizat comportamentul virusului folosind sisteme robotice în laborator.

„Am observat că reacția plămânilor la SARS-CoV-2 este în principal metabolică și duce la o acumulare de lipide în plămâni. Datele noastre indică faptul că această acumulare anormală este responsabilă de agravarea stării pacientului”, a explicat profesorul.

Testele de laborator au arătat că Fenofibratul, aprobat în 1975 în SUA pentru tratarea colesterolului, dar înlocuit cu statine, permite reducerea nivelului lipidelor din plămâni.

Cercetătorii au descoperit că medicamentul blochează capacitatea coronavirusului de preluare a controlului asupra celulelor pulmonare și, astfel, limitând reproducerea și, prin urmare, evoluția bolii.

Etichete: simptome coronavirus celule pulmonare SARS-Cov-2 plamani

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.