Newsflash
Internaționale

Cele mai populare mituri despre COVID-19

de Dorina Novac - mai 1 2020
Cele mai populare mituri despre COVID-19

Există numeroase concepții greșite despre virusul SARS-CoV-2, care determină boala COVID-19. Astfel, unele informații despre noul coronavirus sunt false sau greșit interpretate.

Unele persoane cred că țânțarii sunt purtători de COVID-19, iar altele susțin că alcoolul poate prevenia infecția cu noul coronavirus. Vă prezentăm cinci dintre cele mai populare mituri despre SARS-CoV-2.

mituri coronavirus

Gerul poate ucide coronavirusul – FALS

Vremea rece nu poate afecta coronavirusul. Cel puțin așa susțin cercetătorii. Temperatura corpului uman rămâne la 36,5°C - 37 °C, indiferent de vremea de afară. Astfel, nu se poate spune că frigul sau gerul elimină acest virus. Spălatul corect și frecvent pe mâini cu apă și cu săpun este cea mai bună metodă de a te proteja de noul coronavirus.

COVID-19 își are originea în Wuhan – FALS

Există zvonuri că noul coronavirus își are originea în piața de frcute de mare din centrul orașului Wuhan, deci este numit chiar „virusul chinezesc”. Un articol din publicația chineză Renbin Ribao subliniază faptul că numele oficial al virusului este SARS-CoV-2. Primul caz de infecție a fost într-adevăr înregistrat în Wuhan, dar acest lucru nu înseamnă că acest oraș a devenit sursa infecției. 

Sursa exactă a virusului nu este încă cunoscută, scrie agenția de presă RIA Novosti. Totodată, unele studii arată că coronavirusul a fost introdus din afară, însă alomeriația de la piață a sporit infectarea și a răspândit virusul.

Băile fIerbinți previn îmbolnăvirea – FALS

Majoritatea persoanelor cred că o baie fierbinte ar putea fi de mare ajutor în lupta cu pandemia de COVID-19. Conform RIA Novosti apa fierbinte nu asigură prevenție atunci când vorbim despre SARS-CoV-2, deoarece temperatura corpului uman rămâne aceeași. Organizația Mondială a Sănătății precizează că cel mai bun mod de a vă proteja de COVID-19 este spălarea frecventă a mâinilor.

Țânțarii pot transmite virusul – FALS

Unora le este frică că noul coronavirus poate fi transmis prin înțepăturile de țânțari. Agenția de știri din Rusia scrie că nu există, însă, dovezi în acest sens. Iar OMS precizează că SARS-CoV-2 este un virus respirator care se răspândește prin contactul cu particulele de salivă de la persoane infectate sau prin secreții nazale.

În această perioadă specialiștii recomandă evitarea spațiilor închise și aglomerate, deoarece șansele de a întâlni persoane bolnave sau de a împrăștia virusul sunt mai mari.

Consumul de usturoi protejează – FALS

Usturoiul este considerat cel mai puternic antibiotic natural ce ajută la prevenirea răcelilor și gripei. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat, încă, dacă consumul de usturoi poate proteja de noul coronavirus, scrie RIA Novosti.

De asemenea, nu există nicio dovadă că virusul SARS-CoV-2 a fost fabricat într-un laborator. Publicația chineză Renbin Ribao scrie că Institutul de Virologie din Wuhan nu are nicio legătură cu originea COVID-19.

Aceștia spun că laboratorul are un nivel certificat de protecție – este capabil să se ocupe de cei mai periculoși agenți patogeni, astfel, virusul nu a putut scăpa din laborator cu acest nivel de securitate. În plus, a amintit publicația, institutul a negat orice responsabilitate privind pandemia și că  a devenit o sursă de infecție.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe