Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

OMS: Instrument pe bază de IA pentru a contracara produsele nesănătoase din online

de Florentina Ionescu - iun. 27 2023
OMS: Instrument pe bază de IA pentru a contracara produsele nesănătoase din online

Un nou instrument lansat de Organizația Mondială a Sănătății, bazat pe inteligența artificială, invită persoanele să contracareze promovarea în mediul online a produselor nesănătoase.

Biroul regional al OMS Europa face apel către consumatori și îi îndeamnă să facă parte dintr-un proiect menit să creeze o societate mai sănătoasă, se arată într-un comunicat de presă al OMS. 

Puteți contribui la antrenarea unui instrument de inteligență artificială (IA) care va ajuta țările din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să monitorizeze în mod eficient și să reglementeze promovarea produselor dăunătoare care țintește în principal copiii: începând de la tutun și alcool până la alimente bogate în conținutul de sare, grăsimi trans și zaharuri. 

În comunicatul OMS se arată că există o dovadă clară că promovarea produselor nesănătoase crește riscul bolilor netransmisibile: de la diabet, la boli cardiovasculare până la cancer. În plus, marketingul online al alimentelor de tip fast food și al băuturilor îndulcite cu zahăr este asociat cu obezitatea la copii, care poate duce la mai multe boli cronice la vârsta adultă. 

De aceea, realizatorii de politici publice încearcă să protejeze copiii de astfel de tehnici de advertising (reclamă) în mediul online, să îi protejeze de companiile de marketing care folosesc în mod agresiv noile tactici din online pe diverse rețele de social media. În multe țări, aceasta este o zonă încă nereglementată, deci nu există reguli în privința marketingului în mediul online. 

Acest nou instrument de la OMS are scopul de a da consumatorilor oportunitatea de a contracara aceste tactici de marketing, se precizează în comunicatul de pe who.int

Ce puteți face? 

Atunci când întâlniți anumite reclame în online sau în offline care promovează orice fel de produse care ar putea avea un impact negativ asupra copiilor, faceți o captură de ecran sau o fotografie și uploadați-o în acest nou instrument al OMS, folosind linkul: https://ai.ncd.digital/

Iată o listă de subiecte ce pot să apară în unele reclame, pe care OMS se axează pentru acest instrument: 

  • Alimentele și băuturile nesănătoase, 
  • Alcoolul, 
  • Țigările / noile produse pe bază de tutun, cum ar fi dispozitivele pentru vapat, 
  • Înlocuitorii pentru laptele matern pentru sugari (copiii între 0 și 6 luni). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe