Newsflash
Știri

OMS România a recrutat șapte mediatori culturali vorbitori de ucraineană

de Florentina Ionescu - feb. 28 2023
OMS România a recrutat șapte mediatori culturali vorbitori de ucraineană

Mai mulți mediatorii culturali au fost repartizați în ultimul an în București, Galați, Cluj, Târgu Mureș și Brașov, acolo unde există comunități însemnate de refugiați ucraineni.

La un an de la invazia Ucrainei, în 24 februarie 2022, guvernul și cetățenii români au primit cu căldură sute de mii de ucraineni în căutarea unui adăpost. 

Zeci de mii de ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală în România 

Cu toate acestea, barierele de comunicare, create de limba si necunoașterea sistemului de sănătate au creat obstacole care au afectat accesul refugiaților la servicii. 

OMS romania mediatori recrutati pentru a ajuta refugiatii ucraineni
Foto: Mihai von Eremia 

 

Ca răspuns, Biroul OMS pentru România (World Health Organization Office for Romania) a recrutat șapte mediatori culturali vorbitori de ucraineană prin intermediul programului de voluntariat al Organizației Națiunilor Unite, se arată pe pagina oficială de Facebook a instituției. 

Mediatorii culturali au fost repartizați în București, Galați, Cluj, Târgu Mureș și Brașov, unde există comunități însemnate de refugiați ucraineni.

Consiliere psihologică și sprijin psihosocial

Serviciile favorizează diversitatea și urmăresc să prevină discriminarea. Acestea includ consiliere psihologică și sprijin psihosocial, informații privind serviciile de sanatate, traseul pacientului și promovarea sănătății.

Mediatorii culturali oferă, de asemenea, sprijin legat de subiecte sensibile, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală și prin muncă și violența de gen.

„Persoanele afectate de conflicte sunt vulnerabile și au nevoie de sprijin adecvat pentru a avea acces la servicii de sănătate de calitate în timp util. OMS sprijină Ministerul Sănătății și autoritățile naționale în vederea îmbunătățirii accesuluipacienților la servicii de sănătate de calitate, astfel încât aceștia să poată fi îngrijiți de profesioniștii din domeniul sănătății oriunde și oricând este nevoi”, a explicat dr. Caroline Clarinval, reprezentantul OMS în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe