Newsflash
Internaționale

Antidepresivele și riscul de recădere

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 8 2021
Antidepresivele și riscul de recădere

Pacienţii care au primit tratament cu antidepresive pentru cel puţin doi ani pot sista tratamentul fără a suferi o recădere.

402-ted7001-kwanPrescrierea antidepresivelor s-a dublat în ultimii 15 ani, majoritatea pacienţilor necesitând un tratament de lungă durată. Însă nu este clar cât de eficiente sunt medicamentele în toată această perioadă.

Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate recent în New England Journal of Medicine a arătat că 44% dintre pacienţii care au oprit tratamentul cu antidepresive gradual nu au prezentat episoade de recădere pe parcursul unui an, iar dintre cei care au continuat tratamentul, 61% nu au avut recăderi.

Au fost incluși în studiu 478 de adulţi care urmau tratament cu antidepresive de cel puţin doi ani și s-au simţit pregătiţi pentru a opri tratamentul.

Aceștia au fost împărţiţi în două grupuri – în primul grup pacienţii au continuat să-și administreze medicaţia, iar în cel de-al doilea dozele au fost reduse treptat, pe parcursul a trei luni, până la eliminare. Dintre cei care au oprit tratamentul, 56% au avut o recădere ori s-au simţit deprimaţi după două săptămâni.

Autoarea studiului, dr. Gemma Lewis, de la Universitatea College London, a explicat că aceste rezultate ne arată că, pentru numeroși pacienţi, un tratament pe termen lung este indicat, dar că mulţi alţi pacienţi îl pot stopa, prin scăderea dozelor gradual, pe parcursul a două luni.

Este important ca pacienţii să aibă avizul medicului înainte de întreruperea tratamentului. De asemenea, psihoterapia poate fi utilă pentru a preveni o recădere.

Citește și: Rezistenţa antimicrobiană și artropodele


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-58735841

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe