10 octombrie marchează „World Mental Health Day” (Ziua Mondială a Sănătății Mintale). Obiectivul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor din sfera sănătății mintale.
Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, un centru de tratare a depresiei aniversează 10 ani printr-o serie de activități gratuite: ședințe de psihoterapie, conferințe și workshopuri dedicate publicului larg.
Începând cu 10 octombrie, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, centrul de tratare a depresiei din România, Bellanima, pregătește o serie de activități gratuite, cu rol de psihoeducație, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Acesta are o activitate structurată în acest moment în două centre de competență - Centrul de psihoterapie și psihiatrie și Centrul de intervenție în autism. Astăzi centrul menționat aniversează 10 ani de existență prin lansarea în luna octombrie a unei serii de acțiuni precum: ședințe gratuite de psihoterapie cu înscriere în prealabil, conferințe dedicate publicului larg, antreprenorilor, freelancerilor, publicului corporate, dar și workshopuri care abordează subiecte precum ADHD la adulți, tulburările de somn, separarea în cuplu și impactul său asupra copiilor - dedicate celor interesați de psihoeducație. Toate acestea au loc în cadrul programului „În culise”, care își propune să ofere publicului larg o înțelegere cât mai bună asupra a ceea ce înseamnă grija pentru sănătatea psihică.
Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente tulburări mintale în Uniunea Europeană, urmate de tulburările depresive, dependența de tutun, tulburările legate de consumul de alcool precum și tulburările bipolare și schizofrenia, conform unui studiu realizat la nivel european. Românii au fost afectați în ultimii ani preponderent de depresie (10% dintre aceștia, confirmă OMS), anxietate și de tulburări de natură psihosomatică, conform Asociației Române de Psihologie și Psihiatrie.
Deși procentajul pacienților cu tulburări mintale și de comportament a crescut cu 25% în ultimii trei ani, românii sunt cunoscuți drept naționalitatea care ajunge în ultimă instanță la specialistul în sănătate mintală, principalul motiv fiind temerile legate de stigmatul social.
Aceste date sunt confirmate și la nivel local, astfel că cele mai întâlnite afecțiuni în rândul persoanelor care au apelat la sprijinul specialiștilor acestui centru de tratare a depresiei sunt: episoadele depresive, tulburările anxioase, reacțiile la stres și tulburările de adaptare, tulburările de somn, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea afectivă bipolară.
Contextul actual lasă spațiu centrelor private să vină în sprijinul românilor, pentru a scădea riscul acestor tipuri de tulburări. Acest centru de tratare a depresiei din România pune azi la dispoziția clienților săi experiența și cunoștințele unei echipe de specialiști din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea și tratarea unei arii vaste de tulburări și probleme psihice.
„În cei 10 ani de activitate am reușit să contribuim la îmbunătățirea calității vieții și a stării de bine a oamenilor. Acesta a fost obiectivul nostru încă de la început, să oferim sprijin românilor care își doresc să fie bine, dar și să înlăturăm tabu-ul social, să inspirăm curaj îndrăznind să vorbim deschis despre afecțiunile psihice”, a afirmat Codruț Țonoiu, cofondator și director general Bellanima.
Sănătatea mintală este unul dintre cele mai neglijate domenii ale sănătății publice potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar Ziua Mondială a Sănătății Mintale își propune să crească gradul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume și să mobilizeze eforturile în acest sens. Centrul organizează cu această ocazie o serie de evenimente gratuite, cu rol de psihoeducație, începând cu data de 10 octombrie și până la finalul lunii.
Aceste evenimente aduc în prim plan medici psihiatri, psihologi și psihoterapeuți. Totodată, centrul oferă pe 10 octombrie 10 ședințe gratuite de psihoterapie celor care se înscriu în prealabil.
Fotografie de la Inzmam Khan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-stresat-vedere-laterala-1134204/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe