Newsflash
ACTUALITATE Știri

Mesajul ASSMB de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

de Florentina Ionescu - oct. 11 2023
Mesajul ASSMB de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

La 10 octombrie este marcată în fiecare an Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Cu acest prilej, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a transmis un mesaj referitor la patologia psihiatrică și diagnosticul corect.

Conform statisticilor una din patru persoane suferă, a suferit sau o să sufere la un moment dat de o afecțiune psihică, iar datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că aproape 10% dintre români sunt diagnosticați cu depresie. 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale, organizată în acest an sub tema „Sănătătatea mintală este un drept uman universal valabil”, oferă o oportunitate pentru creșterea gradului de conştientizare la nivelul societății şi inițierea de acţiuni care să promoveze și protejeze sănătatea mintală la nivel global, au transmis reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) pe o rețea socială

„Afecțiunile psihice, neînțelese în trecut, încep din ce în ce mai mult să fie conștientizate și acceptate de populație. Tulburările precum insomnia, anxietatea, depresia, dar și multe altele, sunt acum recunoscute ca probleme care afectează sănătatea mintală. În mentalul colectiv a apărut acceptarea faptului că patologia psihiatrică, după ce este recunoscută de către pacient și familia lui, poate primi un diagnostic corect și poate beneficia de un tratament adecvat, la fel ca orice alt tip de boală. Rolul nostru, al specialiștilor, este de a-i ajuta pe cei care ne solicită ajutorul, fie că aceștia vin singuri sau sunt aduși de către apropiații care îi văd că suferă”, a declarat dr. Oana Manea, medic primar Psihiatrie, la Slpitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”. 

Un sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, publicat chiar în aceste zile de Comisia Europeană, arată că 9 din 10 respondenţi consideră că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătăţii fizice. În acelaşi timp, mai puţin de jumătate dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de acelaşi nivel de îngrijire ca persoanele care suferă de o afecţiune fizică. Aceste rezultate arată că este esenţial să se continue eforturile depuse în domeniul sănătăţii mintale la nivelul UE, mai precizează ASSMB în mesajul său. 

Ziua Internațională a Sănătății Mintale a fost marcată prima dată în anul 1992, la inițiativa Federației Mondiale a Sănătății Mintale (WFMH), organizație mondială cu membri în peste 150 de țări, inclusiv în România. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe