Newsflash
Știri

INSP: cum este definit decesul la pacientul confirmat cu COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 18 2020
INSP: cum este definit decesul la pacientul confirmat cu COVID-19

Săptămâna trecută, INSP a publicat o listă actualizată cu definițiile de caz în ceea ce privește infecția cu virusul SARS-CoV-2, cel care duce la COVID-19.

virus-covid-definitie-deces

Printre defințiile de caz este explicat și ce presupune definiția decesului la pacienții confirmați cu COVID-19, mai ales că în spațiul public există multe persoane care contestă cauza deceselor raportate de autorități ca fiind COVID-19.

Citește și: Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în România a ajuns la 1.107

„Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului”, se arată în documentul de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

În același document de la INSP se precizează că decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de exemplu, cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportată ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

„COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, potrivit experților.

Citește și: Definiție de caz pentru infecția COVID-19 asociată asistenței medicale


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe