Acasă » ACTUALITATE » Știri
Definiție de caz pentru infecția COVID-19 asociată asistenței medicale

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat ieri, 28 aprilie 2020, un document actualizat ce cuprinde metodologia de supraveghere COVID-19.
În acest document sunt prezentate definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Astfel, pe lângă definiția cazului suspect, definiția contactului apropiat, definiția cazului confirmat a fost introdus și „cazul COVID-19 asociat asistenței medicale (IAAM)”.
Un caz COVID-19 poate fi de origine comunitară sau asociat asistenței medicale (IAAM), în funcție de numărul de zile anterioare datei debutului sau a confirmării în laborator, după data internării într-o unitate sanitară (ziua 1), se arată în documentul publicat pe www.cnscbt.ro.
Pot exista următoarele situații:
Caz COVID-19 comunitar
-Simptome prezente la internare sau debut la 1-2 zile după internare;
-Debut în zilele 3-7 după internare și o suspiciune puternică de transmitere comunitară;
Asociere incertă
-Debut în zilele 3-7 după internare și informație insuficientă privind originea infecției, pentru a fi atribuit altei categorii;
Caz probabil COVID
-19 asociat asistenței medicale (IAAM)-Debut în zilele 8-14 după internare;
-Debut în zilele 3-7 după internare și o suspiciune puternică de transmitere asociată asistenței medicale;
Caz COVID-19 asociat asistenței medicale (IAAM)
-Debut la minimum 14 zile după internare.
Cazurile cu debut în intervalul de 14 zile după externarea dintr-o unitate sanitară pot fi considerate fie ca având origine comunitară, fie cu asociere incertă, probabile IAAM sau IAAM. Atribuirea unei categorii de transmitere sau alteia ar trebui făcută după o evaluare atentă a fiecărui caz în parte.