Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Industria farmaceutică

Avertismentul producătorilor de medicamente: Pot apărea diferite produse contrafăcute

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 22 decembrie 2020, ora 14:37

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România avertizează că în perioada sărbătorilor de iarnă pot apărea diferite produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute.

Potrivit unui comunicta de presă, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România ( PRIMER), atrage atenţia populaţiei să exercite maximum de vigilenţă şi prudență la achiziţionarea de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale, vaccinuri şi în general, orice preparat destinat sănătăţii, din alte surse decât cele autorizate.

medicamente contrafacute
Sursă imagine: Pixabay

„Din experienţa anilor precedenţi, autorităţile şi companiile farmaceutice avertizează că perioada sărbătorilor este momentul în care ar putea fi puse în circulație produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute, pentru că se profită de buna credinţă a oamenilor şi de febra cumpărăturilor”, a explicat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

Sursa citată precizează că pandemia de COVID-19 a alimentat mai mult ca niciodată piaţa medicamentelor contrafăcute sau falsificate în acest an. Astfel, au apărut medicamente false anti-COVID care se vând ca „leacuri miraculoase” sau „descoperiri ştiinţifice revoluţionare” şi pretind că tratează sau vindecă boala provocată de noul coronavirus.

Majoritatea acestor produse care pot afecta grav sănătatea se comercializează prin intermediul site-urilor online neautorizate sau neverificate, mizând pe teama şi pe nevoia disperată a oamenilor în a găsi soluţii împotriva acestei boli.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10% din medicamentele comercializate la nivel mondial sunt substandard sau falsificate. Alte statistici arată că în fiecare an îşi pierd viaţa circa 700 de mii de pacienţi pentru că utilizează astfel de preparate, fenomenul intensificându-se din cauza dezvoltării comerţului online”, a mai adăugat dr. Dragoş Damian.

PRIMER a prezentat un scurt îndrumar privind elementele asupra cărora trebuie sa fiți atenți, mai ales în această perioadă, înainte de a procura produse pentru îngrijirea sănătății:

 • Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală – inclusiv vaccinurile – nu se pot vinde prin internet deoarece acest lucru este interzis. Nu achiziţionaţi sub nici o formă astfel de preparate de pe internet;
 • Ca o măsură de precauţie atunci când achiziţionaţi prin intermediul internetului alte preparate destinate sănătăţii, verificaţi dacă site-ul respectiv este autorizat. Este de preferat să le achiziţionaţi doar de pe site-urile producătorilor, distribuitorilor, farmaciilor sau al reţelelor cunoscute de retail.
 • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care promit vindecări miraculoase, efecte revoluţionare şi mai ales diferite tratamente “minune” împotriva COVID-19;
 • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii de la agenţi de vânzări care merg din uşă în uşă;
 • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care sunt desfăcute, incomplete, nu sunt în ambalaj original sau sunt în ambalaje deteriorate sau dubioase, cum ar fi: conţin greşeli repetate de ortografie, lipsesc datele despre producător, compoziţia preparatului, data de fabricaţie sau termenul de valabilitate, etc.;
 • Evitaţi utilizarea unor preparate primite de la rude, prieteni sau cunoştinţe care la rândul lor nu pot identifica provenienţa acestora;
 • Întrebaţi medicul sau farmacistul oricând aveţi nelămuriri sau îndoieli cu privire la un preparat destinat sănătăţii pe care l-aţi cumpărat sau primit dintr-o sursă neautorizată sau neverificată, înainte de a-l administra.

„În perioada sărbătorilor de iarnă pot apărea diferite produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute. Nu vă riscaţi sănătatea şi banii pe astfel de preparate întrucât pot conţine substanţe toxice şi vă puteţi strica sărbătorile! Fiţi foarte vigilenţi!”, se arată în mesajul reprezentanților PRIMER.

Etichete: PRIMER pandemia de COVID-19 companii farmaceutice medicamente contrafacute

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.