Indonezia a lansat un program de screening pentru COVID-19 în gări, miercuri, folosind în acest scop „etiloteste”, scrie Reuters.
Sursa citată amintește că statul indonezian folosește etilotestele în speranța că ar putea identifica acele cazuri pozitive de COVID-19 în această țară care se confruntă cu una dintre cele mai grave epidemii de coronavirus din Asia.
Aparatul „etilotest”, cunoscut sub numele de GeNose, a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea din Gadjah Mada, care spun că testul detectează reacția dintre coronavirusul SARS-CoV-2 și țesuturile din corp, mai precis cele din tractul respirator, cu o acuratețe de cel puțin 95%. Persoanele sunt rugate să sufle într-o pungă specială, iar rezultatul este disponibil în doar două minute.
Un test similar pentru respirație, pentru a detecta COVID-19, numit SpiroNose, dezvoltat de o companie olandeză din domeniul tehnologiei medicale, este introdus în Olanda, pentru a accelera procesul de testare, mai scrie Reuters.
Testul GeNose a trecut prin studii clinice la un spital din Yogyakarta în luna mai a anului 2020 și a fost aprobat pentru a fi distribuit în luna decembrie. „Etilotestul” diferă de testele cu exsudat precum RT-PCR și diferă de testele rapide care extrag sângele pacientului, printr-o simplă înțepătură în deget.
„Aceasta este o metodă simplă și ușoară pentru mine, pentru că uneori simt o ușoară durere când fac un test rapid de antigeni”, a declarat Mugi Hartoyo, în vârstă de 59 de ani, după ce și-a făcut testul cu GeNose în centrul Jakartei, capitala Indoneziei.
Aparatul acesta, care se vinde cu aproape 4850 de dolari, este implantat cu o memorie ce conține rezultatele pozitive la testele PCR (cu exsudat), a declarat pentru sursa citată Kuwat Triyana, cel care a condus echipa de cercetători care a creat această inovație.
„Acest instrument se adaptează la funcția nasului uman sau la funcția nasului unui câine care adulmecă, ceea ce înseamnă că recunoaște mirosul sau, în acest caz, să recunoască mirosul pe care îl are respirația unei persoane care este confirmată cu COVID-19, în comparație cu persoanele care nu sunt bolnave”, a declarat Kuwat Triyana.
Acele persoane la care „etilotestul” arată rezultate pozitive trebuie să efectueze un test RT-PCR pentru a confirma diagnosticul.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe