Rezultatele unui studiu american realizat într-un interval de 25 de ani sugerează că o hidratare adecvată ar duce la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Studiul, publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite, indică faptul că o hidratare deficitară poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cronice şi de deces prematur, informează UPI și Agerpres.
Datele care au stat la baza studiului au fost colectate de la circa 11.000 de subiecţi adulţi, pe parcursul a 25 de ani.
Informaţiile iniţiale au fost colectate în urma vizitelor la medic efectuate de persoane cu vârste între 45 şi 60 de ani, acestea fiind ulterior completate cu date rezultate din vizitele la medic după 25 de ani.
Nivelurile de hidratare au rezultat din valorile sodiului seric din organismul subiecţilor, un indicator al obiceiurilor de hidratare. Concentraţiile mari de sodiu indicau faptul că subiecţii nu aveau obiceiuri ideale de hidratare sau nu consumau lichide sănătoase.
Intervalul normal al sodiului seric, definit drept intervalul în care se încadrează 95% din populaţia sănătoasă de referinţă, se află între 135 şi 146 mmol/l”, se precizează în raport.
Studiul a constatat că un nivel seric de sodiu de 142 mmol/l sau mai mult este asociat cu un risc cu 39% mai mare de boli cronice. Subiecţii aveau un risc cu 50% mai mare de a prezenta indicatori conform cărora erau mai vârstnici comparativ cu vârsta cronologică. Aceasta poate include un risc mai mare de apariţie a bolilor cronice sau a decesului prematur.
Nivelurile de peste 144 mmol/l sunt asociate cu un risc de 21% de deces prematur.
Un nivelul scăzut al sodiului comparativ cu valorile normale a fost, de asemenea, asociat cu o probabilitate crescută de îmbolnăvire şi deces.
Menţinerea în intervalul adecvat de 138-142 mmol/l scade riscul de boli cronice şi deces prematur, arată studiul.
Deoarece scăderea apei din organism este motivul cel mai frecvent pentru creşterea concentraţiei de sodiu, aceste rezultate sugerează că în cazul persoanelor al căror sodiu seric depăşeşte 142 mmol/l, menţinerea constantă a hidratării optime poate încetini procesul de îmbătrânire”, se concluzionează.
Studiul a continuat o cercetare efectuată pe şoareci, care a condus la o ipoteză similară - dar se impun studii suplimentare, subliniază oamenii de știință.
Medicament experimental pentru colesterolul „rău”, în teste pe șoareci
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe