Newsflash
Știri

Studiu american: praful lunar ar putea proteja Terra de radiația solară

de L. Budin - feb. 10 2023
Studiu american: praful lunar ar putea proteja Terra de radiația solară

Cercetarea sugerează că s-ar putea crea un ecran care ar permite blocarea unei părţi a radiaţiilor solare, pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Praful lunar dispersat în spaţiu ar putea proteja cu o anumită eficacitate Terra de radiaţia solară, au anunţat oamenii de ştiinţă din Statele Unite într-un studiu publicat în revista PLOS Climate, informează AFP și Agerpres.

luna-praf

„Mari cantităţi de praf” plasate între Terra şi Soare ar putea reduce „cantităţile de lumină solară primite de planeta noastră”, spun americanii.

Oamenii de ştiinţă au simulat mai multe scenarii, având în vedere mai ales dispersarea unor particule de praf lunar de pe o platformă spaţială situată într-un punct Lagrange, unde forţele gravitaţionale exercitate de Terra şi de Soare sunt în echilibru.

Acele particule de praf selenar ar forma atunci un ecran protector, însă acesta ar putea fi dispersat cu uşurinţă, motiv pentru care ar fi nevoie de o nouă acţiune de răspândire a prafului la un interval de câteva zile.

O altă soluţie pare să fie mai promiţătoare: dispersarea prafului lunar direct de pe suprafaţa Lunii în direcţia Soarelui, cu ajutorul unor rachete.

Am identificat orbite care permit particulelor de praf să furnizeze umbră timp de câteva zile”, precizează autorii studiului.

Ei au evidenţiat avantajele acestei metode: o resursă abundentă pe Lună şi o cheltuială energetică mai mică decât în cazul unei lansări de pe Terra.

Totuşi, ei recunosc că, deocamdată, studiul lor reprezintă doar o explorare a potenţialului teoretic al acestei tehnici.

Nu suntem experţi în schimbări climatice sau în inginerie aerospaţială”, a subliniat Ben Bromley, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea Utah şi autorul principal al studiului.

În contextul în care temperatura globală creşte constant pe Terra, proiectele de geo-inginerie concepute pentru a limita încălzirea planetei noastre sunt numeroase iar unele dintre ele par de-a dreptul fanteziste.

Unul din cele mai vehiculate proiecte ar consta în dispersia unor particule în atmosfera Pământului, pentru a reflecta o parte a radiaţiei solare. Însă o astfel de tehnologie ar putea avea efecte indezirabile asupra stratului de ozon, a avertizat recent ONU. În schimb, utilizarea prafului lunar, la o distanţă îndepărtată de atmosfera terestră, ar permite evitarea acestei probleme.

Studiul publicat miercuri a fost întâmpinat cu circumspecţie de comunitatea ştiinţifică.

Praful lunar ar putea fi într-adevăr utilizat ca un fel de umbrelă, dar „numai cu forma sa cea mai potrivită de particulă, cu mărimea potrivită şi exact în locul potrivit”, un proiect care nu este deloc uşor de realizat, a subliniat Stuart Haszeldine, cercetător la Universitatea Edinburgh.

Problema principală este aceea că se sugerează că astfel de proiecte ar putea rezolva criza climatică, în condiţiile în care un astfel de discurs ar oferi poluatorilor o scuză pentru a nu acţiona”, a spus Joanna Haigh, cercetătoare la Imperial College London.

Apele Române amplasează pe râuri şapte sisteme de colectare a PET-urilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe