Un studiu american a examinat datele privind poluarea oceanelor, furnizate de 11.777 de staţii de monitorizare din şase regiuni marine importante.
Cantităţile de plastic care ajung în oceanele de pe Terra ar putea să atingă un nivel „fără precedent” comparativ cu 2005, arată un studiu.
Aproximativ 171 de trilioane de particule din plastic pluteau în oceanul planetar în 2019, precizează un studiu examinat prin procedura peer-review şi coordonat de 5 Gyres Institute, o organizaţie americană care militează pentru reducerea poluării cu plastic, informează Reuters și Agerpres.
Poluarea marină cu plastic ar putea să crească de 2,6 ori până în 2040 dacă nu vor fi adoptate politici globale obligatorii din punct de vedere juridic, au prognozat specialiştii acestei organizaţii.
Studiul a examinat datele privind poluarea cu plastic la suprafaţa apelor oceanice furnizate de 11.777 de staţii de monitorizare amplasate în şase regiuni marine majore în perioada 1979-2019.
Am descoperit tendinţa alarmantă de creştere exponenţială a microplasticelor în oceanul global de la începutul acestui mileniu. Avem nevoie de un tratat global ONU puternic din punct de vedere legal privind poluarea cu plastic, care să oprească problema la sursă”, a declarat Marcus Eriksen, cofondator al institutului 5 Gyres.
Microplasticele sunt deosebit de periculoase pentru oceane, contaminând nu doar apa, ci afectând şi organele interne ale vieţuitoarelor marine, care confundă particulele de plastic cu hrana.
Potrivit experţilor în domeniu, noul studiu arată că nivelul poluării cu plastic din oceane a fost subestimat.
ONU a început negocieri în vederea semnării unui acord privind limitarea poluării cu plastic, cu scopul de a formula un tratat obligatoriu din punct de vedere legal până la sfârşitul anului viitor.
Organizaţia ecologistă Greenpeace consideră că în absenţa unui tratat global puternic, producţia de plastic ar putea să se dubleze în următorii 10-15 ani şi să se tripleze până în 2050.
A fost lansat „Cercul studențesc de cardiologie și chirurgie cardiovasculară”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe