Newsflash
Internaționale

Studiu: vaporii de apă din oceane, posibilă sursă de apă potabilă

de L. Budin - ian. 9 2023
Studiu: vaporii de apă din oceane, posibilă sursă de apă potabilă

Cercetători americani au dezvoltat un sistem care ar putea recupera vaporii de apă din ocean pentru a-i transforma în apă potabilă, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature.

Odată cu accentuarea încălzirii globale, omenirea trebuie să găsească o modalitate pentru a creşte rezervele de apă, informează AFP și Agerpres.

evaporare-apa-ocean

Conservarea şi reciclarea apei din surse existente, deşi esenţiale, nu vor fi suficiente pentru a satisface nevoile umane. Credem că metoda pe care tocmai am propus-o poate realiza acest lucru la scară largă”, a declarat Praveen Kumar, profesor la Universitatea Illinois Urbana-Champaign (UIUC), unul dintre autorii studiului.

Cercetarea a fost publicată pe 6 decembrie 2022.

Potrivit cercetătorului şi colegilor săi, evaporarea oceanică, favorizată de creşterea temperaturilor, ar putea servi drept sursă de apă potabilă. În loc să se ridice în atmosferă, aerul saturat cu apă ar putea fi captat de structuri de extracţie, aflate în larg, înainte ca vaporii să fie condensați iar apa rezultată să fie transportată prin conducte, pentru depozitare.

Avantajul procedeului în comparaţie cu cel al desalinizării clasice este următorul: prin evaporarea, apa mării pierde aproape toată sarea în mod natural. Tratamentul pentru a face apa potrivită pentru consum va necesita mult mai puţină energie şi va avea impact mai mic asupra mediului față de metodele existente. Potrivit oamenilor de ştiinţă, parcurile eoliene offshore şi panourile solare onshore ar putea fi folosite pentru a alimenta întregul sistem.

Această tehnică reproduce ciclul natural al apei, singura diferenţă fiind că se poate ghida destinaţia apei evaporate din ocean, a subliniat coautoarea studiului, Francina Dominguez.

Hidratarea optimă poate încetini procesul de îmbătrânire

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe