Newsflash
Internaționale

Studiu: 10% dintre adulţii americani de peste 65 de ani suferă de demenţă

de L. Budin - nov. 2 2022
Studiu: 10% dintre adulţii americani de peste 65 de ani suferă de demenţă

Cercetarea, citată de The Washington Post, mai arată că o cincime dintre persoanele din această grupă de vârstă se confruntă cu probleme cognitive.

Publicat pe 24 octombrie în revista ştiinţifică JAMA Neurology, studiul a actualizat estimări vechi de 20 de ani care vizau numărul vârstnicilor americani care suferă de demenţă şi tulburări cognitive minore, informează Xinhua și Agerpres.

batran-dementa

Cercetătorii au analizat rezultatele unor teste realizate în perioada 2016-2017 pe un grup de 3.500 de participanţi cu vârste de peste 65 de ani. Testele au măsurat capacităţile de memorare, atenţie, înţelegere şi alţi factori, precum posibilitatea de a trăi independent şi felul în care abilităţile cerebrale s-au modificat pe parcursul ultimului deceniu.

Rezultatele sugerează că 10% dintre adulţii americani de peste 65 de ani suferă de demenţă, iar 22% dintre ei se confruntă cu tulburări cognitive minore - afecţiuni în virtutea cărora memoria şi alte funcţii se deteriorează. Medicii sunt de părere că tulburarea cognitiv minoră se produce în timpul perioadei de tranziţie spre demenţă.

Deşi ratele de îmbolnăvire au fost aproximativ egale pentru femei şi bărbaţi, ele au crescut considerabil odată cu înaintarea în vârstă. În timp ce doar 3% dintre persoanele de 60 de ani au demenţă, acest procent crește la 35% pentru adulţii americani de 90 de ani, arată studiul.

Rata de demenţă a fost mai mare pentru adulţii vârstnici care se identifică ca fiind de culoare sau afro-americani, în comparaţie cu ceilalţi participanţi la studiu. În timp ce 15% dintre vârstnicii de culoare au demenţă, doar 11% dintre vârstnicii caucazieni şi 10% dintre persoanele hispanice suferă de această boală, au precizat autorii studiului.

Frecvenţa demenţei variază şi în funcţie de nivelul de educaţie: 13% dintre vârstnicii fără diplomă de bacalaureat suferă de demenţă, însă procentul scade la 9% pentru vârstnicii care au absolvit liceul sau au frecventat cursurile unei universităţi.

Dislexia: peste 40 de gene au legătură cu această tulburare de învățare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe