Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O aplicație de mobil folosește tehnologia pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului

de Florentina Ionescu - apr. 10 2020
O aplicație de mobil folosește tehnologia pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului

Recent a fost lansată o aplicație pentru telefoanele inteligente, disponibilă și la noi în țară, care folosește puterea comună de procesare a telefoanelor inteligente în scopul cercetărilor legate de virusul SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19. Aplicația se numește DreamLab și sprijină astfel lupta împotriva COVID-19.

Utilizatorii de telefoane inteligente din țara noastră sunt încurajați să contribuie la accelerarea studiilor pentru găsirea unor tratamente împotriva virusului care provoacă boala numită COVID-19, folosind aplicația gratuită DreamLab. Această aplicație face parte din colaborarea dintre Fundația Vodafone și oamenii de știință de la Imperial College London.

aplicatie somn

Ce face, mai exact, aplicația?

Aplicația pentru telefoanele inteligente utilizează puterea comună de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe într-un ritm mult mai rapid decât în mod tradițional. Este o aplicație premiată, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate ușoară de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului. Din 8 aprilie, în aplicație a fost inclus Corona-AI, un proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului, arată un comunicat de presă.

Cu alte cuvinte, această aplicație ne oferă tuturor șansa de a folosi tehnologia pentru a face bine, pentru a-i ajuta pe oamenii de știință. Aplicația DreamLab oferă un cadru simplu pentru a-i sprijini. Nu presupune efort: din confortul casei noastre, o putem descărca gratuit și o putem porni înainte de a merge la culcare.

În timp ce dormim, fiecare dintre noi contribuie, oferindu-le oamenilor de știință puterea comună de procesare a smartphone-urilor. Aceștia folosesc, deci, procesoarele telefoanelor inteligente. În plus, cercetătorii estimează că proiectul ar putea grăbi accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli cauzate de noul coronavirus.

Experții arată că, în contextul COVID-19, sunt necesare analize complexe folosind inteligența artificială, pentru ca oamenii de știință să afle ce moleculă sau ce combinații de molecule ar putea să combată virusul SARS-CoV-2. Toate acestea cercetări necesită o putere de calcul uriașă, iar aplicația DreamLab le permite oamenilor de știință să facă această muncă într-un timp mult mai scurt, a explicat dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie și Cancer al Imperial College London, care conduce cercetarea.

O cercetare „clasică” ar putea dura ani de zile, pe când prin folosirea acestei metode, care se bazează pe procesoare mobile și tehnologie cloud, se poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriașă de date.

Un computer care funcționează 24 de ore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o rețea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni. Aplicația poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store, iar în timp ce utilizatorii dorm, ea folosește puterea comună de procesare a telefoanelor inteligente ale utilizatorilor pentru a analiza datele complexe din această cercetare dedicată COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe