Newsflash
Internaționale

Fumatul pasiv crește riscul de cancer oral

de Florentina Ionescu - mai 10 2021
Fumatul pasiv crește riscul de cancer oral

Persoanele care sunt expuse la fumatul pasiv ar putea avea un risc cu 51% mai mare de a dezvolta cancer oral, sugerează o analiză a cercetărilor existente, publicată online în jurnalul „Tobacco Control”.

Cancerele orale (cancerele ce apar la buze, în cavitatea bucală și cele orofaringiene) sunt responsabile de 447.751 de noi cazuri de cancer și de 228.389 de decese în fiecare an, la nivel global. Factorii de risc semnificativi pentru aceste forme de cancer includ și fumatul și folosirea produselor pentru fumat care nu produc fum, consumul de alcool etc., scrie medicalxpress.com

fumat pasiv risc cancer oral

Cu toate acestea, nu doar fumătorii activi sunt afectați de cancer, potrivit informațiilor colectate din 192 de țări: 33% dintre nefumătorii de sex masculin, 35% dintre fumătorii de sex feminin și 40% dintre copii au fost expuși la fumatul involuntar în timpul unui an, inhalând fumul de țigară în cadrul a ceea ce se numește „fumat pasiv”.

Cercetările anterioare au arătat că inhalarea fumului în cadrul fumatului pasiv cauzează mai multe boli, inclusiv cancer pulmonar. Deși fumul de țigară este o cauză cunoscută a cancerului oral, încă nu s-a stabilit dacă fumatul pasiv cauzează sau nu cancer oral, mai scrie sursa citată.

Astfel, o echipă internațională de cercetători și-a propus să evalueze dacă există o potențială asociere între expunerea la fumatul pasiv și riscul de cancer oral. Oamenii de știință au revizuit și au analizat cinci studii existente și relevante, care au inclus 6.977 de persoane în total, dintre care 3.452 au fost expuse la fumatul pasiv, iar 2.325 nu au fost expuse. Aceste studii au fost desfășurate în Asia, Europa, America de Nord și America Latină.

Analiza a arătat că persoanele care au fost expuse la fumatul pasiv au avut un risc cu 51% mai mare de a dezvolta cancer oral. În plus, durata expunerii de mai mult de 10-15 ani a crescut cu mai bine de două ori riscul de cancer oral în comparație cu indivizii care nu au fost expuși la fumatul pasiv.

Autorii recunosc, însă, că analiza lor a inclus doar un număr mic de studii, așa că au conchis că „acest review sistematic și metaanaliza lor susține o asociere cauzală între expunerea la fumul din fumatul pasiv și cancerul oral”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe