Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: Tatuajele cresc riscul de limfom cu 21%

de Florentina Ionescu - mai 29 2024
Studiu: Tatuajele cresc riscul de limfom cu 21%

Potrivit unui studiu recent, tatuajele cresc riscul de a dezvolta cancer cu până la 21%, indiferent de dimensiunea lor.

Dacă o persoană își face un tatuaj, indiferent de dimensiunea acestuia, va crește riscul de a dezvolta limfom cu până la 21%, arată un studiu nou. Cercetătorii spun că nu încearcă să descurajeze oamenii să își facă tatuaje, ci vor doar să se asigure că procedura este sigură, scrie New Atlas

Ținând cont de creșterea la nivel global a popularității tatuajelor s-a înregistrat o creștere inexplicabil de mare a incidenței de limfom malign, o formă de cancer a sistemului limfatic, arată sursa menționată. În cadrul unui studiu nou, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au examinat cei doi factori – popularitatea tatuajelor și creșterea incidenței de limfom – pentru a vedea dacă există o corelație între aceștia. 

„Noi am identificat persoanele diagnosticate cu limfom prin intermediul registrelor populaționale. Acești indivizi au fost apoi potriviți cu un grup de control cu persoane de aceeași vârstă și același sex, dar fără limfom. Participanții la studiu au răspuns la întrebările dintr-un chestionar cu privire la factorii ce țin de stilul de viață, pentru a determina dacă aceștia aveau sau nu tatuaje”, a declarat Christel Nielsen, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Lund și autorul principal și corespondent al acestui studiu. 

În total, studiul a inclus 11.905 persoane din Suedia, dintre care 2.938 au avut limfom între vârsta de 20 și 60 de ani („cazurile de limfom”). Dintre acești participanți, 54% răspunseseră la chestionar în ceea ce privește tatuajele lor. 47% dintre persoanele din grupul de control (persoane fără limfom) au răspuns la chestionar. Prevalența tatuajelor a fost de 21% în randul cazurilor de limfom, iar 18% a fot prevalența tatuajelor în rândul persoanelor din grupul de control. 

După ce au ținut cont de alți factori relevanți, cum ar fi fumatul și vârsta, cercetătorii au descoperit că riscul de a dezvolta limfom a fost cu 21% mai mare în rândul persoanelor care fuseseră tatuate, a spus profesorul Nielsen: „Rezultatele trebuie acum să fie verificate și investigate mai departe în cadrul altor studii, iar astfel de cercetări sunt în desfășurare”. 

Înainte de a analiza datele, cercetătorii au emis ipoteza că un tatuaj mai mare ar fi însemnat un risc crescut de limfom. Însă nu s-a confirmat ipoteza: riscul de limfom a rămas la fel, indiferent de dimensiunea tatuajului. 

Totuși, oamenii de știință nu știu exact de ce se întâmplă acest lucru. „Putem doar să speculă că un tatuaj, indiferent de dimensiune, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care la rândul ei poate declanșa cancerul. Imaginea de ansamblu este mult mai complexă decât am crezut inițial”, a spus profesorul Nielsen.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/cropped-close-photo-tattooer-master-artist-2307917255

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe