Art Safari aduce un omagiu artistei Cecilia Cuţescu-Storck prin organizarea expoziţiei Cecilia Cuţescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa.
Dincolo de activitatea de grafician, pictor de șevalet și muralist, talentata pictoriţă Cecilia Cuţescu-Storck s-a implicat și în organizarea femeilor artist din România. Formată la München și Paris, în 1916 a devenit profesor la Academia de Arte Frumoase din București. A fost, astfel, prima femeie din Europa titulară a unei catedre universitare în învăţământul de artă.
Pentru a-i omagia personalitatea complexă, în cadrul ediţiei curente a Art Safari, a fost organizată expoziţia „Cecilia Cuţescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa”, al cărei curator este Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf la Pinacoteca Muzeului Municipiului București. Expoziţia urmărește traiectoria profesională a artistei și marile ei teme picturale: peisaje și portrete, atracţia către figurile exotice, cu iz oriental. Facem astfel o incursiune în vila sa de la Balcic, aflată în inima renumitei colonii de artiști care a animat în perioada interbelică Coasta de Argint, zonă îndrăgită și de Regina Maria.
În același timp, o însoţim imaginar și în alte locuri pitorești din Europa, unde a călătorit, și pe care le-a imortalizat în lucrările sale. Spaţiul central al uneia dintre săli recreează atmosfera Balcicului, cu înregistrări video și efecte sonore, în cadrul unei instalaţii care ne duce cu gândul la o colibă de pe plajă.
În același an în care devenea profesor universitar, Cecilia Cuţescu-Storck fonda, alături de Olga Greceanu şi Nina Arbore, o organizaţie dedicată artistelor. Denumită „Asociaţia Femeilor Pictore şi Sculptore”, aceasta s-a bucurat de sprijinul Reginei Maria. Astfel, în continuarea expoziţiei regăsim prezentarea activităţii unor artiste care au făcut parte din această asociaţie și care au îmbogăţit arta românească prin sensibilitatea feminină.
Alături de tablourile și sculpturile lor este prezentată și biografia pe scurt a artistelor. În același timp, este descris parcursul grupării de-a lungul unui deceniu, timp în care au fost organizate mai multe expoziţii colective. Această privire de ansamblu, deși succintă, ne oferă prilejul de a descoperi preocupările comune, dar și zonele de explorare individuală către care s-a îndreptat fiecare dintre artistele prezente în selecţia curatoarei Alexandra Ilniţchi-Ardelean.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe