Newsflash
Cultură

În amintirea unui pictor călător

de Dr. Raluca BULEA - nov. 25 2022
În amintirea unui pictor călător

Pavilionul românesc al actualei ediţii a Art Safari are ca element central un eveniment aniversar dedicat pictorului Ștefan Popescu, la 150 de ani de la nașterea sa.

Pavilionul românesc al actualei ediţii a Art Safari are ca element central un eveniment aniversar dedicat lui Ștefan Popescu – unul dintre cei mai valoroși pictori români din perioada interbelică –, la 150 de ani de la nașterea sa.

1

Expoziţia „Ștefan Popescu, povestea călătoriilor”, curatoriată de Elena
Olariu și organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, readuce acasă un artist profund legat de meleagurile natale, dar a cărui creaţie este definită și de locurile unde a călătorit.

Pornit pe drumul artistic ca autodidact, a ajuns apoi să studieze Arte frumoase la München și la Paris, în parte și datorită sprijinului financiar primit de la dr. Alexandru Slătineanu, cunoscutul bacte­riolog ieșean.

Perfect integrat în atmosfera artistică pariziană, cosmopolită, s-a implicat în modernizarea picturii românești, fiind unul dintre fondatorii mișcării Tinerimea artistică, împreună cu Ștefan Luchian, Nicolae Vermont, Arthur Verona, Frederic Storck, Gheorghe Petrașcu ș.a.

Având ca nucleu de pornire lucrările sale din colecţia Pinacotecii Municipiului București, expoziţia de faţă a fost construită în ideea explorării diferitelor areale geografice și culturale unde a ajuns pictorul, mânat de întâmplare ori de curiozitate.

Scenografia aleasă este spectaculoasă. Fiecare tablou este pus în valoare prin dirijarea atenţiei privitorului, graţie sistemului de iluminat special gândit. Prima sală ne introduce în ambianţa orientală, cu peisaje și scene surprinse în Turcia ori în nordul Africii, cu predilecţie în Maroc.

Paleta coloristică este definită de nuanţe de maro-roșcat, bej și gri. Alături de tablouri, în perioada 10-20 octombrie, au fost prezentate și câteva hărţi ale acelor areale geografice, amplasate pentru a întregi experienţa vizitatorului. Prezenţa lor se datorează schimbului de exponate dintre Art Safari și Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi.

Cadre de viaţă imortalizate pe pânză

Ne continuăm parcursul în vestul Europei, prin Italia, Franţa și Germania. Și tablourile de aici nu sunt doar scene de natură, ci și cadre de viaţă. Scene ce ilustrează existenţa obișnuită a localnicilor, activităţile cotidiene, dar și pe cele din zilele de sărbătoare.

2_1

Este de remarcat faptul că, în ciuda aerului exotic pe care îl au multe dintre tablouri, Ștefan Popescu a căutat să surprindă în fiecare spaţiu geografic în care a poposit câteva similitudini cu spiritul românesc, pe care le-a inserat apoi în lucrare.

Traseul expoziţional se încheie acasă, cu lucrări ce ilustrează România: peisaje dobrogene și din Cadrilater, crânguri și crâmpeie de viaţă câmpenească, case ţărănești și biserici, scene urbane și o
multitudine de flori.

Citiți și: Clasica junglă de lângă noi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe